Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Aspirator cu sac vs aspirator fără sac

0 din 5 (0 voturi)

Achiziționarea unui nou aspirator pare probabil o sarcină simplă, dar odată ce începeți să explorați toate opțiunile, caracteristicile, mărcile și accesoriile, procesul poate deveni rapid copleșitor. La prima vedere, aspiratoarele vin în atât de multe modele de la zeci de mărci, toate cu propriul set de caracteristici și accesorii. Prețurile pot varia de la mai puțin de 300 de lei până la peste câteva mii de lei. Cu atât de multe opțiuni și factori de luat în considerare, poate fi greu să vă decideți ce tip este potrivit pentru dumneavoastră.

Aspirator cu sac vs aspirator cu sac

În scopul acestui articol, să ne concentrăm doar asupra unui aspect foarte important – metoda prin care eliminați murdăria și resturile pe care le colectează aspiratorul.

Există multe tipuri de aspiratoare, dar, la bază, există două tipuri principale – cu sac și fără sac. Ambele tipuri de aspiratoare funcționează în mod similar în ceea ce privește capacitatea lor de a aspira murdăria și resturile de pe podelele din locuința dumneavoastră. În plus, ambele tipuri vor veni cu o varietate de accesorii, atașamente și extensii care vă vor face viața mult mai ușoară în curățarea acelor locuri greu accesibile.

Cu toate acestea, metoda de eliminare pentru fiecare tip de suprafață are multe implicații dincolo de simplul mod în care veți arunca mizeria. Fie că optați pentru un aspirator cu sac sau fără sac, fiecare dintre ele are propriul set de beneficii și dezavantajele sale. Pentru a vă face o idee mai bună despre care dintre ele este cel mai bun aspirator pentru dumneavoastră, haideți să analizăm mai în profunzime avantajele și dezavantajele ambelor tipuri.

Avantajele aspiratoarelor cu sac

Aspiratoarele cu saci există de mult timp. În mod obișnuit, sacul se potrivește într-o secțiune a aspiratorului din pânză care se închide cu fermoar în jurul sacului, care poate fi ușor de îndepărtat și înlocuit ori de câte ori acesta se umple. În timp ce va varia de la un model la altul, lista de mai jos defalcă cele mai comune beneficii care vin împreună cu un aspirator cu sac.

 • Igienic – Aspiratoarele cu sac sunt cunoscute ca fiind foarte igienice. Acest lucru se datorează mai multor motive, și nu doar pentru că murdăria și resturile sunt reținute într-un sac închis. Dezvoltările tehnologice din ultimii ani ajută la păstrarea în siguranță a murdăriei, a resturilor și a eventualilor alergeni în interiorul sacului, și nu doar în timpul utilizării aspiratorului, ci și atunci când scoateți sacul din aparat pentru a fi aruncat. Permițându-vă să scoateți și să aruncați sacul fără a face o mizerie imensă, vă ajută să împiedicați ca acei potențiali alergeni să se întoarcă în aer și eventual, să vă afecteze sănătatea. De asemenea, nu va trebui să curățați sau să înlocuiți filtrul la fel de des, o corvoadă care trebuie făcută frecvent la modelele fără sac (consultați manualul vânzătorului pentru intervalul de timp exact).
 • Recomandat pentru persoanele care suferă de alergii – Acest tip de aspirator este, de asemenea, tipul de aspirator recomandat pentru persoanele care suferă de alergii. Sacul în sine funcționează ca un mare filtru și este extrem de eficient în captarea prafului, a resturilor și a altor alergeni în interiorul sacului. Deoarece sacii sunt etanși, este practic imposibil ca praful și alergenii să scape înapoi în aer și să vă afecteze din nou.
 • Filtrare HEPA – Deși nu este întotdeauna cazul, aspiratoarele cu sac folosesc adesea filtre HEPA pentru a ajuta la captarea celor mai mulți alergeni care se pot afla în casa dumneavoastră. Aspiratoarele cu filtre HEPA sunt foarte recomandate pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care suferă frecvent de simptome de alergie. Pentru a câștiga denumirea de „HEPA”, filtrele trebuie să treacă prin teste riguroase pentru a se asigura că pot capta cel puțin 99,97% din particulele de 0,3 microni sau mai mari. În plus, se știe că filtrele HEPA elimină mai mult din praful și polenul din aer decât orice alt tip de filtru disponibil, în special în cadrul aspiratoarelor.

Vă rugăm să rețineți: Filtrele HEPA sunt disponibile în toate tipurile de aspiratoare și nu sunt exclusive doar pentru aspiratoarele cu sac. Îl menționăm aici deoarece filtrele HEPA sunt practic standardul pentru aspiratoarele cu sac.

 • Necesită mai puțină întreținere (în mare parte) – Aspiratoarele cu saci necesită, în general, mai puțină întreținere decât omologii lor fără sac. Există mai multe motive pentru acest lucru, dar în principal se reduce la următoarele; Sacii pot reține până la două kilograme de resturi, astfel încât nu trebuie schimbați aproape la fel de des. De asemenea, deoarece filtrul este încorporat direct în sac, acesta nu trebuie curățat niciodată și veți ști întotdeauna exact când este cel mai bun moment pentru a înlocui filtrul.

Dezavantajele aspiratoarelor cu sac

În timp ce aspiratoarele cu sac au multe caracteristici și beneficii deosebite asociate cu utilizarea lor, am minți dacă am spune că nu au propria lor parte de dezavantaje. În funcție de marca, modelul și vechimea aspiratorului dumneavoastră, următoarele dezavantaje pot varia.

De exemplu, dacă aspiratorul dvs. este foarte vechi, este posibil să aveți probleme în a găsi sacii de care aveți nevoie sau să fie mai dificil să înlocuiți sacii. Modelele mai noi au saci care sunt mai ușor de înlocuit decât cele din trecut, dar asta nu înseamnă nicidecum că sacul nu vă va prezenta unele probleme din când în când.

În timp ce va varia de la un model la altul, lista de mai jos defalcă cele mai frecvente dezavantaje care vin împreună cu un aspirator cu sac.

 • Trebuie să cumpărați saci – Sacii trebuie să fie înlocuiți de fiecare dată când sunt umpluți. Acest lucru înseamnă că veți recurge și la costuri continue doar pentru a utiliza aspiratorul. Și în funcție de modelul pe care îl cumpărați, prețul sacilor va varia. Așadar, gândiți-vă cât de des dați cu aspiratorul în casa și apoi gândiți-vă dacă acest cost recurent merită, mai ales când alte tipuri de aspiratoare nu vin cu această prevedere.

O altă potențială problemă legată de saci pe care o puteți întâmpina, mai ales dacă aveți un model mai vechi de aspirator, veți putea găsi saci de schimb? Dacă marca nu mai fabrică sacii pentru aparatul dumneavoastră, veți rămâne cu un aspirator perfect bun pe care nici măcar nu-l puteți folosi.

 • Scăderea performanței pe măsură ce se umple sacul – Chiar dacă un sac nu este încă plin, acesta poate cauza probleme în ceea ce privește modul în care funcționează aspiratorul dumneavoastră. Pe măsură ce sacul se umple, performanța generală a aspiratorului poate începe să scadă, așa că veți obține o performanță optimă doar cu un sac nou, gol. Mai mult, poate fi greu de spus când sacul este plin, așa că riscați să irosiți bani înlocuind sacii prea devreme sau să vă pierdeți timpul aspirând cu un sac prea plin. Din fericire, unele modele mai noi au un indicator luminos care elimină o mare parte din aceste presupuneri și vă spune când sacul este plin, dar acest lucru variază de la un model la altul.

Avantajele aspiratoarelor fără sac

Aspiratoarele fără sac sunt o inovație oarecum nouă în lumea aspiratoarelor. Fie pentru că oamenii le-au găsit mai ușor de utilizat, curățat și întreținut, fie pentru că pur și simplu au urât să își facă provizii de saci de schimb (și să rămână fără) atunci când aveau cea mai mare nevoie de ei. Aspiratoarele fără sac au fost întâmpinate cu destul de mult entuziasm de către consumatori și există multe motive pentru acest lucru.

În timp ce va varia de la un model la altul, lista de mai jos detaliază cele mai comune beneficii care vin împreună cu aspiratoarele fără sac.

 • Mai puțin costisitoare – Odată ce a fost achiziționat, un aspirator fără sac este mai puțin costisitor pentru operare și întreținere decât omologul său cu sac. Acest lucru este determinat în principal de lipsa nevoii de a cumpăra în mod repetat tot mai mulți saci doar pentru a utiliza aspiratorul.
 • Ușor de știut când trebuie golit – Recipientele transparente care sunt standard pe aspiratoarele fără sac fac să fie ușor de văzut când aspiratorul trebuie golit. De asemenea, este ușor de văzut dacă aspiratorul funcționează atât de eficient pe cât ar trebui, deoarece veți putea spune dintr-o privire dacă acesta adună sau nu murdărie.

Ca să nu mai vorbim de faptul că poate fi satisfăcător să vedeți dovezi vizuale că aspiratorul dvs. adună în mod clar murdărie. O asemănare pe care aspiratoarele fără sac o au cu omologul lor cu sac, este că, cu cât unitatea devine mai plină, cu atât va deveni mai puțin eficientă atunci când vine vorba de aspirarea murdăriei și a resturilor. Acest lucru poate fi evitat cu ușurință prin golirea frecventă a conținutului acestuia.

 • Opțiune ecologică – În comparație cu omologul său cu sac, un aspirator fără sac este cu ușurință opțiunea cea mai ecologică. Aspiratoarele cu sac pot folosi sute de saci de-a lungul vieții lor, dar cu un model fără sac nu veți mai arunca nimic superfluu împreună cu praful și murdăria. Dacă sunteți extrem de ecologic (sau pur și simplu un grădinar activ), puteți chiar goli recipientul direct în coșul de compost. Dacă urmați această cale, asigurați-vă că tot ceea ce se află în recipient ar fi benefic pentru compostul dumneavoastră.
 • Popular – Aspiratoarele fără sac tind să fie mai mult opțiunea cea mai populară în rândul clienților. Acest lucru este probabil din mai multe motive, în principal pentru că nu trebuie să cumpărați în mod constant saci doar pentru a utiliza dispozitivul. De asemenea, este mai ușor să aruncați murdăria și resturile, pentru că o puteți face oricât de des doriți. De asemenea, dacă aspirați din greșeală ceva valoros, deschiderea recipientului pentru a recupera obiectul este incredibil de simplă, spre deosebire de un aspirator cu saci, unde ar trebui să tăiați sacul și să căutați prin el.

Dezavantajele aspiratoarelor fără sac

Deși aspiratoarele fără sac sunt într-adevăr o alegere populară în rândul consumatorilor, acestea nu sunt potrivite pentru toată lumea. Există câteva dezavantaje clare ale acestui tip de aspirator și ar fi înțelept să le luați în considerare dacă sunteți în căutarea unui aspirator nou.

 • Expunerea crescută la alergeni – De multe ori, mai ales atunci când se încearcă golirea recipientelor pline de murdărie și resturi, aspiratoarele fără sac pot expune utilizatorii la mai mult praf și alergeni decât un model cu sac. Acest lucru se datorează în principal faptului că murdăria și resturile nu intră într-un sac etanș, ci într-un recipient etanș. Deoarece procesul de eliminare nu constă în simpla îndepărtare a unui sac, este posibil ca o parte din praf și alergeni să ajungă înapoi în aer în timp ce goliți aspiratorul fără sac.
 • Mai multă îndemânare – Acest dezavantaj este un pic mai anecdotic, deoarece probabil că nu va avea un efect asupra multor persoane. Cu toate acestea, din cauza modului în care un aspirator fără sac colectează murdăria, praful și resturile, unii consumatori consideră că acest tip de aspirator este murdar și necesită prea multă întreținere. Deși este adevărat că trebuie să fiți atent atunci când goliți recipientul, lucru pe care vă recomandăm să îl faceți în exteriorul casei pentru a preveni reintrarea alergenilor în aerul din interior, nu este atât de murdar pe cât ar crede unii inițial.

Concluzie

Nu se poate nega faptul că atât aspiratoarele cu sac, cât și cele fără sac au fiecare propriul set de avantaje și dezavantaje. Dar ambele sunt eficiente și eficace atunci când vine vorba de a vă ajuta să vă păstrați casa curată. Niciunul dintre cele două tipuri de aspirator nu poate fi încoronat în mod categoric drept cea mai bună alegere, pentru că totul se rezumă la a ști de ce aveți nevoie și ce vă doriți de la un aspirator.

Există modele excelente de ambele tipuri, iar tehnologia și filtrarea se îmbunătățesc în permanență. Așadar, sperăm că, punând în balanță fiecare dintre aceste argumente pro și contra, veți avea o idee mai bună dacă un aspirator cu sac sau fără sac este mai bun pentru dumneavoastră și pentru casa dumneavoastră.

0 din 5 (0 voturi)
Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online bune. Ajutorul meu și a echipei Gotof.ro constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt cele mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.

Artiole: 129