Află cât consumă un frigider

Dacă vă întrebați cât consumă un frigider trebuie să știți că consumul diferă de la model la model și că nu există un consum standard care e valabil la toate modele.

Cât consumă un frigider?

Deși nu există cifre exacte care să indice consumul de energie al tuturor frigiderelor trebuie să știți că consumul mediu al unui frigider este între 100 și 250 de wați. Ceea ce înseamnă că în medie un frigider consumă pe 0,1-0,2 kWh (kilowați-oră).

Însă trebuie să știți că aceste cifre nu sunt exacte și cifrele reale pot fi diferite, dar nu vă faceți griji vă vom arăta cum să calculați dumneavoastră consumul unui frigider pe care vreți să-l cumpărați. Însă înainte de a face asta vă prezentăm ce factori influențează consumul unui frigider.

Factorii care influențează consumul unui frigider

Pe lângă cifrele prezentate de producători care indică consumul de energie electrică pe care îl are un frigider acesta mai poate fi influențat de mai mulți factori. Printre acești factori se numără:

 • Tipul frigiderului – trebuie să știți că consumul unui frigider variază de la un tip la altul. De exemplu un frigider cu afișaj comercial poate consuma cu până la 10 ori mai mult decât frigiderul pe care îl aveți acasă.
 • Mărimea – trebuie să știți că un frigider cu cât este mai mare cu atât probabilitatea să consume mai multă energie electrică crește.
 • Locație – dacă frigiderul este într-un loc cald sau care e slab ventilat atunci este probabil ca consumul acestuia să crească.
 • Sezon – trebuie să știți că toate frigiderele consumă mai multă energie electrică vara deoarece temperatura ambientală din casă este mai ridicată.
 • Utilizare – modul de utilizare al frigiderului poate influența semnificativ consumul de energie electrică al unui frigider. De exemplu dacă ușa frigiderului este deschisă frecvent sau este ținută deschisă compresorul va funcționa din greu pentru a răci aerul din frigider.
 • Temperatura interioară din frigider – temperatura interioară setată poate influența consumul de energie electrică.
 • Vechime – un frigider vechi în general este mai puțin eficient din punct de vedere energetic față de modelele noi care se găsesc acum pe piață.
 • Condiție – un frigider care nu se află într-o stare bună tinde să consume mai multă electricitate. De exemplu dacă garniturile nu se află într-o stare prea bună acesta va consuma mai mult curent electric să mențină temperatura potrivită în interior.

Cât consumă un frigider pe zi?

Pentru a vă ajuta să calculați singur/ă consumul unui frigider vă vom expune un model foarte bun de calcul. Vom lua un frigider cu o putere de 130 de de watti.

 • Puterea frigiderului = 130 watti
 • Utilizare estimată = 8 ore pe zi (ciclu de funcționare 33%)
 • Energie totală = 130W x 8h = 1040Wh = 1,04kWh/zi
 • Cost total = 1,04 kWh/zi x 365 de zile x 0,81 lei/kWh = 307 Lei/an

Costurile prezentate sunt raportate la un preț pe kwh găsit pe internet asta înseamnă că costurile pot varia în funcție de cât plătiți dumneavoastră la furnizorul dumneavoastră de energie electrică.

Calculator de bază pentru consumul de energie al frigiderului

Pentru a rezuma calculul de mai sus avem:

 • Puterea frigiderului x ore pe zi = wați-oră pe zi
 • Watt-oră x 1000 = kWh pe zi

Calculatorul de consum de energie al frigiderului de mai sus nu este foarte precis, deoarece este posibil ca frigiderul să nu consume puterea nominală. De asemenea, placa de conformitate nu ține cont de toate celelalte variabile care afectează utilizarea energiei. 

De exemplu, frigiderul poate avea o defecțiune sau altă problemă care îl face să funcționeze timp de 16 ore pe zi, nu 8. Numai asta i-ar dubla consumul! Totuși modelul de calcul al consumului este un bun model de plecare și care vă poate ajuta să aflați cât vă costă folosirea un frigider pe an.

Dacă vreți să descoperiți care sunt cele mai bune frigidere care pot fi cumpărate în 2024 aruncați o privire pe articolul de mai jos. În acel articol am prezentat top 10 frigidere și un ghid de cumpărături care vă oferă sfaturi de achiziție.

0 din 5 (0 voturi)
Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online bune. Ajutorul meu și a echipei Gotof.ro constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt cele mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.

Artiole: 134