Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Află ce este o friteuză – Avantajele și dezavatajele unei friteuze

Vă întrebați ce este o friteuză? Ei bine o friteuză este un aparat de bucătărie folosit în zilele noastre în multe gospodării. Acesta poate coace tot felul de preparate, de la cele crocante la cele suculente. Partea bună este că există modele care folosesc puțin ulei sau chiar deloc, acestea sunt modele care prepară alimentele doar cu aer cald. Trebuie să știți că atât cartofii cât și șnițelele sau alte preparate pot fi făcute în cea mai bună friteuză.

Friteuza este o invenție mai veche decât ații putea crede. Încă din 1789 un francez a inventat prima friteuză și astfel a apărut posibilitatea încălzirii alimentelor la un nivel foarte ridicat. La început, pui întregi erau prăjiți în el. Apropo, cartofii prăjiți sunt mai vechi decât friteuza. Se spune că paiele de cartofi maro auriu, crocante, au existat de la sfârșitul secolului al XVII-lea. În acel moment erau prăjiți în cratițe cu multă grăsime fierbinte.

Tipuri de friteuze

Dacă tot vă întrebați ce este o friteuză trebuie să știți că acestea sunt de mai multe tipuri, mai exact 3 și le vom detalia pentru dumneavoastră în rândurile următoare.

Friteuză cu ulei

Vă întrebați ce este o friteuză cu ulei și cum funcționează? Ei bine într-o astfel de friteuză ulei sau grosimile sunt încinse într-un recipient. Când uleiul atinge temperaturile optime pot fi adăugate alimentele proaspete sau congelate pentru a fi prăjite uniform.

Când alimentele sau preparat coșul cu mâncare poate fi ridicat din ulei. Deoarece alimentele acumulează mult ulei în timpul preparării unele modele de friteuze cu ulei oferă de obicei un dispozitiv în care coșul plin cu alimente poate fi agățat deasupra recipientului cu ulei pentru ca uleiul să se scurgă.

La aceste modele, elementul de încălzire este situat sub recipientul de ulei . Uleiul are aceeași temperatură peste tot în recipient. Dezavantajul este că uleiul de la baza recipientului este, de asemenea, foarte fierbinte. Dacă reziduurile de prăjire cad, vor arde în partea inferioară a recipientului de ulei. Acest lucru conduce la formarea  acrilamidei, o substanță care este suspectată că este cancerigenă.

Avantaje

 • Friteuzele clasice sunt de obicei ieftine;
 • Rezultate foarte clare;

Dezavantaje

 • Alimentele sunt foarte bogate în calorii, deoarece sunt preparate în uleiuri fierbinți;
 • În timpul prăjirii se poate forma acrilamidă dăunătoare;
 • Uleiul trebuie schimbată frecvent;
Friteuza clasica cu grasime sau ulei

Friteuza cu zona rece

O friteuză cu zonă rece prepară la fel ca de mai sus mâncarea în uleiuri fierbinți. Spre deosebire de o friteuză clasică, elementul de încălzire nu se află sub, ci în recipientul de ulei . Tijele de încălzire atârnă la aproximativ unul sau doi centimetri deasupra fundului recipientului. Această tehnică are avantajul că uleiul este încălzit mai repede peste tijele de încălzire și se ridică deasupra. Acolo se răcește și se scufundă pe pereții exteriori spre podea. Singurele temperaturi de aici sunt cuprinse între 50 și 90 ° Celsius – semnificativ mai scăzute decât la tipul de friteuza de mai sus.

Reziduurile de prăjire care se scufundă nu pot arde și prin urmare, nu se formează acrilamidă potențial dăunătoare. Prin urmare, tehnologia zonei reci permite prepararea alimentelor într-un mod mai sănătos. Un alt avantaj față de o friteuză convențională este că poți folosi uleiul pentru prăjit mai mult timp.

Avantaje

 • Este prevenită formarea acrilamidei dăunătoare
 • Prăjirea grăsimii poate fi folosită mai mult timp

Dezavantaje

 • Alimentele sunt foarte bogate în calorii, deoarece sunt preparate în uleiuri fierbinți
 • Curățare greoaie dacă dispozitivul nu poate fi demontat complet
Friteuza cu zona rece

Friteuza cu aer cald

Friteuzele cu aer cald sunt foarte populare. Puteți gătii fără grăsimi sau doar cu o lingură de ulei pentru a prepara cartofi prăjiți și/sau alte preparate. Mâncarea prăjită va fi în continuare crocantă. Cu această tehnică, mâncarea este prăjită într-un curent de aer cald. Pregătirea lor în acest fel este mai sănătoasă, deoarece nu numai că nu are tone de calorii, dar preparatul delicat păstrează, de asemenea, vitaminele care s-ar pierde în uleiul fierbinte.

Cea mai bună friteuză cu aer cald ( air Fryer)

Vreți să știți care e cea mai bună friteuză cu aer cald? Dacă da apăsați butonul de mai jos și veți descoperii toate detaliile de care aveți nevoie.

Timpul pentru gătit este puțin mai lung, dar nu trebuie să așteptați ca aparatul să se încălzească. Din păcate, ca și minus trebuie să știți că aerul fierbinte usucă alimentele mai repede.

Avantaje

 • Pregătirea meselor cu conținut scăzut de calorii prin evitarea grăsimilor;
 • Este mai probabil ca gustul mâncării să fie păstrat;
 • Curățarea ușoară în marea modelelor existente pe piață;
 • Fără miros de prăjeală în bucătărie;

Dezavantaje

 • Timp de pregătire mai lung;
 • Mâncarea se usucă repede;
Cea mai buna friteuza cu aer cald

Instrucțiuni de siguranță pentru utilizarea friteuzelor cu ulei

Acum că ați aflat ce este o friteuză ne-am decis să vă oferi câteva sfaturi Există câteva lucruri de reținut atunci când utilizați o friteuză. La prăjirea cu ulei fierbinte, există riscul de incendiu și rănire dacă dispozitivele sunt manipulate incorect.

 • La cumpărare, asigurați-vă că carcasa friteuzei este izolată termic . De altfel, acest lucru se aplică și friteuzelor cu aer cald. În caz contrar, o prindere neglijentă a carcasei poate fi dureroasă.
 • Dacă prăjiți cu ulei, uleiul este încălzit până la 190 ° Celsius pe unele modele. Este ușor de înțeles că există un risc mare de rănire aici dacă calitatea dispozitivului nu este corectă. Cerința de bază este ca friteuza să fie stabilă.
 • Punerea alimentelor congelate în ulei fierbinte va crea riscul de stropire. Prin urmare, este avantajos dacă coșul de prăjit poate fi coborât și ridicat cu capacul închis.
 • O fereastră de vizualizare prin capac vă permite să verificați mâncarea prăjită. Este ideal dacă dispozitivul are o funcție de oprire automată. Apoi, programul este întrerupt imediat ce capacul este deschis.
 • De asemenea, ar trebui să aveți grijă atunci când alegeți o locație. Nu trebuie să folosești niciodată o friteuză convențională sau cu zonă rece, atunci când hota de extracție este pornită . Aici există un risc foarte mare de incendiu.
0 din 5 (0 voturi)
Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online bune. Ajutorul meu și a echipei Gotof.ro constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt cele mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.

Artiole: 134