Vase pentru gătit

Cea mai bună oală de fontă

Cele mai bune oale de fontă

Cea mai bună oală de fontă este de un real ajutor în bucătărie deoarece vă ajută faceți cele mai bune preparate celor dragi.

Oală de fontă cu capac

Cea mai bună oală de fontă

Oală de fontă emailată

oala de fontă emailată

Ceaun de fontă OTI

Cel mai bun ceaun de fontă

Cea mai bună oală de fontă

Fonta este foarte bine cunoscută pentru proprietățile sale de transfer al căldurii foarte bun cât și pentru rezistența sa foarte ridicată. Nu numai odată am văzut cazuri în care erau prezent un ceaun sau o oală de fontă care fusese folosit și de generația anterioară. Așadar dacă vreți ca în casă să aveți un set de vase foarte rezistent ar trebui să vă orientați către cele din fontă.

Oala de fontă este ideală pentru prepararea multor feluri de mâncare. Fonta prepară alimentele încet. reține căldura pe fundul vasului ți astfel aromele au timp să se întrepătrundă și alimentele să se coacă uniform. Avantajul acestor ceaune sau oale de fontă este faptul că majoritatea modelelor pot fi folosite și pe aragaz dar și într-un cuptor electric sau tradițional.

Cum alegi cea mai bună oală de fontă

Dacă încă sunteți aici și a-ți ajuns să citiți aceste rânduri atunci înseamnă că chiar vreți să cumpărați cea mai bună oală de fontă. În acest ghid de cumpărături veți găsi tot ce aveți nevoie să știți înainte de achiziția unei oale de fontă. Parcurgeți ghidul și veți alege bine și veți alege informat!

Tipuri de oale de fontă

Tipologia vasului

Este unul dintre cele mai importante aspecte ce trebuie hotărât înainte să cumpărați o oală de fontă. În funcție de tipologia oalei vor exista preparate pe care le veți putea face sau nu în bucătărie. Practic trebuie să alegeți între două tipuri de vase, mai exact dintre ceaun ș cratiță.

 • Ceaunul – este construit cu cu o bază plată în majoritatea cazurilor. Are pereți drepți și în unele cazuri pot exista diferențe între diametrul de la bază și cel de la gura ceaunului. Acestea sunt modele au capacitatea moderată și mânere sunt așezate pe lateral. În unele cazuri au și un mâner transversal sub formă de semicerc.
 • Cratița – are construcție similară cu a ceaunului diferența fiind că aici există o varietate mai mare a dimensiunilor pe care au pereții. Are 2 mânere laterale la fel ca ceaunul doar că în general la cratițe acestea sunt mai mari și mai ergonomice.

Învelișul oalei

Este un alt aspect foarte important la care trebuie să fiți atent/ă când cumpărați un vas de gătit din fontă. Deși acum mult timp oalele de fontă se comercializau fără un înveliș în zilele noastre majoritatea au un înveliș anti-aderent. Țineți cont de acest aspect când alegeți cea mai bună oală de fontă.

 • Modele clasice fără înveliș – Aceste modele sunt rezistente la temperaturi ridicate dar în schimb trebuie arse la cu grăsime în interior pentru a-și face un strat anti-aderent din acestea. Condimentele utilizate la mâncare pot rămâne în stratul de grăsime și să dea o aromă bună mâncărurilor care vor fi gătite ulterior. Aceste modele nu trebuie igienizate cu detergenți puternici anti-grăsime sau trebuie ferite de diferite sucuri acide cu care pot interacționa chimic.
 • Cu înveliș de email – Acestea sunt niște modele mai moderne și care pot fi curățate în toate modurile fără vreo restricție. Singurul dezavantaj este că e învelișul poate crăpa în orice moment în contact cu flacăra deschisă sau în cuptor.

Capacitatea de stocare și dimensiuni

Acestea sunt niște factori importanți, în special capacitatea de stocare. Dacă aveți o familie numeroasă, gătiți cantități mari sau organizați evenimente și petreceri frecvent atunci aveți nevoie de o oală mai mare. Modele de 5 litri sunt cea mai bună oală de fontă pentru familie mai numeroase. Acesta este una din cele mai folosite dimensiuni fiind utilă atât pe aragaz cât și în cuptor.

Pentru porții medii sau mici este suficientă o oală de circa 3 litri. Trebuie să aveți în calcul și faptul că o oală plină este mult mai greu de manevrat iar greutatea ei se mărește considerabil. O oală de fontă de capacitate redusă cântărește de la 1 kg în sus. În majoritatea cazurilor prețul unei oale de fontă bune este dat de dimensiunea acesteia.

Accesorii

Deși nu credem că este neapărat un criteriu de selecție nu trebuie ignorat acest aspect. Deși mânerele în majoritatea cazurilor sunt realizate tot din fontă astfel sunt rezistente în cuptor și pe aragaz și nu se încing. În același timp puteți da de oale de fontă cu mânere protejate, la acest tip de mânere trebuie să citeți instrucțiunile și să vedeți dacă rămân reci și dacă pot fi folosite în cuptor.

Pe piață veți găsi foarte multe model cu capac, acestea contribuie la sigilarea produselor în vasul de fontă și contribuie la o fierbere sau prăjire mai eficientă. Dacă știți că acest capac vă ajută în viața de zi cu zi din bucătărie atunci alegeți un model de oală de fontă care îl are deja.

Prețul

Prețul pentru cea mai bună oală de fontă este influențat de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea, învelișul, capacitatea de stocare și accesoriile care vin la pachet. Ele nu sunt o investiție care să stoarcă bugetul unei persoane așadar noi recomandăm să nu luați o calitate mai slabă pentru că e mai ieftină. Optați pentru calitate ridicată și posibil să aveți oala de fontă pentru toată viața.

Cele mai bune oale de fontă recomandate

Pentru a putea să vă oferim cea mai bună variantă pentru dumneavoastră ar fi necesar să știm exact nevoile fiecărui cititor în parte. Cum acest lucru este imposibil am ales cele mai bune modele și sperăm ca și modelul potrivit pentru dumneavoastră să se afle aici.

1. Oală de fontă cu capac Amercook Pluriel

Cea mai bună oală de fontă

Este o oală de fontă cu capac ce are strat de email anti-aderent. Acest strat de email pe lângă proprietățile anti-aderente are și mecanică și chimică foarte ridicată .Poate fi folosită pe toate suprafețele de încălzire cum ar fi gazul, electricitatea sau inducția. Capacul este unul din marele avantaje a acestei oale deoarece contribuie la păstrarea temperaturii constante pe toată durata preparării. După ce o folosire se recomandă curățarea cu o perie de plastic și aplicarea unui strat subțiere de ulei cu pensula. Acest strat va prevenii apariția ruginii. Oala are o capacitate de 3,8 litri, diametru de 30 de centimetri și o înălțime de 9 centimetri. Din punctul nostru de vedere aceasta este cea mai bună oală de fontă.

Avantaje

 • Rezistentă;
 • Design plăcut;
 • Se poate curăța foarte ușor;

Dezavantaje

 • Întreținerea necesită atenție sporită;

2. Oală de fontă emailată

oala de fontă emailată

O oală de fontă emailată care vă va fi de un real ajutor în bucătăria dumneavoastră. Datorită proprietăților pe care le are fonta aceasta se va încălzi rapid și coace uniform toate preparatele. Pereții poroși pe care îi are oala vor absorbii grăsimile și astfel mâncarea va fi mai sănătoasă dar la fel de gustoasă. Stratul alb de email din interior creează o suprafață anti-aderentă care nu va permite ca alimentele să nu se lipească. Stratul exterior de email albastru este obținut prin pulverizarea prafului de sticlă la temperaturi cuprinse între 750 -800 de grade Celsius. Astfel acesta este de o calitate rară întâlnită pe piață. Este compatibilă cu toate sursele de căldură și are o capacitate de stocare de până la 4,4 litri

Avantaje

 • Durabilitate ridicată;
 • Strat anti-aderent;
 • Păstrare și curățare ușoară;

Dezavasntaje

 • Nu este ieftină;

3. Ceaun de fontă OTI

Cel mai bun ceaun de fontă

Ceaunul din fontă OTI este un vas realizat din fontă pură foarte durabil. Are interiorul emailat ceea ce previne lipirea mâncării și asigură o coacere uniformă a preparatelor. Este foarte ușor de curățat. Este compatibil cu toate sursele de căldură. Pe cât de util este pe atât de pretențioasă este îngrijirea sa. După ce a-ți folosit ceaunul se recomandă ca acesta să fie lăsat să răcească pentru că dacă veți pune direct apă rece acesta riscă se spargă sau să se desprindă bucăți din el. Una pe asta altă noi îl considerăm cea mai bună oală de fontă de tip ceaun.

Avantaje

 • Foarte practic în bucătărie;
 • Mâncărurile se păstrează chiar și în frigider în acest vas;
 • Raport calitate – preț foarte bun;

Dezavantaje

 • Este cam greu datorită materialului adică a fontei;

4. Cratiță de fontă cu capac

Cratiță de fontă cu capac

O cratiță din fontă în care puteți face preparate prăjite delicioase. Este compatibil cu toate sursele de căldură. Are diametrul de 28 de centimetri, 6 centimetri înălțime și o greutate de aproximativ 3,5 kg. Dacă aveți de când să-l folosiți rar sau stă mult timp depozitat este necesar ca după utilizare și uscare să îl ungeți cu un strat subțire de ulei sau grăsime pentru a prevenii apariția ruginii. Este cea mai bună oală de fontă pentru prăjeli.

Avantaje

 • Practică;
 • Întreținere ușoară;
 • Încăpătoare;

Dezavantaje

 • Nu e emailată;

Concluzie – care e cea mai bună oală de fontă ?

Concluzionarea acestui articol este faptul că oalele de fontă sunt foarte bune și utile în toate bucătăriile. În opinia noastră o oală de fontă bună este cea pe care am expus-o și în recomandările de mai sus și anume Oala de fontă cu capac Amercook Pluriel. Mai jos oferim răspuns la o serie de întrebări care le-am văzut frecvent în rândul utilizatorilor acestor tipuri de vase de gătit.

Întrebări frecvente

Ce pot gătii în oala de fontă?

În oala de fontă se pot gătii o mulțime de preparate, de la mămăligă până la sarmale. În ele pot fi făcute aproape orice tip de preparat chiar și prăjeli, mai ales în oalele de fontă dedicate special prăjelilor.

Oala de fontă ruginește, ce pot face?

Apariția ruginii pe oalele de fontă este un fapt normal mai ales dacă aceste vase sunt ținute în umiditate. Dacă lăsați un timp îndelungat oala de fontă în chiuvetă, mașina de spălat vase sau chiar și în dulapuri e posibil să apară rugina. Pentru a prevenii apariția ruginii este important să aplicați un tratament special sau pur si simplu aplicați cu o pensulă mică un strat de ulei sau grăsime. Acest lucru va prevenii apariția ruginii.

Oala de fontă își poate pierde stratul de email în timp?

Da acest lucru se poate întâmpla, dar doar dacă nu respectați informațiile de utilizare recomandate de producător. De exemplu dacă nu lăsați oala la răcit după ce ați folosit-o și puneți direct apă rece în ea riscați ca acesta să se spargă sau să sară învelișul pe care îl are.

Sfaturi pentru întreținerea oalelor de fontă

întreținerea oalelor de fontă

Indiferent că ați cumpărat un model cu sa fără înveliș din email trebuie să fiți atent/ă la un aspect important: nu supune oala de fontă șocurilor termice bruște. Vasele de fontă se încălzesc treptat când sunt utilizate iar răcirea trebuie făcută tot treptat, în mod natural. Dacă după utilizare veți pune apă rece pe sau în ele riscați ca oala de fontă să se spargă sau să se fisureze.

Pentru vasele cu email curățarea este simplă și se realizează ușor cu un burete obișnuit, detergent și apă caldă. Nu necesită folosirea vreunui instrument de curățare special sau substanțe costisitoare. După clătire și uscarea completă a vasului acesta se poate depozita în cămară sau în dulapul destinat vaselor până la următoarea utilizare.

În cazul oalelor sau ceaunelor din fontă fără înveliș emailat se preferă spălarea doar cu apă caldă și un burete și se evită folosirea detergentului de vase. Dacă în ceaun s-a gătit un conținut mare de grăsime de origine animală atunci se va apela la doar un strop de detergent de spălat vase blând.

Odată ce a-ți curățat vasul se va șterge cu un prosopel de bucătărie până la uscarea completă. După toate aceste operațiuni este recomandat să aplicați un strat subțire de ulei sau grăsime pe interiorul oalei. Acest strat poate fi aplicat fie cu un spray fie cu o pensulă. După care această oală trebuie arsă timp de câteva minute pentru a-și crea stratul protector contra ruginii, astfel vă veți bucura mult timp de cea mai bună oală de fontă.

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.