Vase pentru gătit

Cea mai bună oală sub presiune

top cele mai bune oale sub presiune

Cea mai bună oală sub presiune este ajutorul dumneavoastră din bucătărie care vă ajută să faceți anumite preparate mai rapid.

Cea mai bună oală sub presiune 2021

Este bine cunoscut faptul că trăim în epoca vitezei, iar acest lucru se reflectă ș în bucătării. În multe situații ori nu avem timp ori nu avem răbdare să stăm mult timp în bucătărie. Astfel au apărut oalele sub presiune care scurtează foarte mult prepararea anumitor rețete. Aceasta scurtează timpul de fierbere în general astfel reduce considerabil timpul de preparare al unei găini de țară, carnea de vită și chiar și fasolea vor fi fierte într-un timp scurt.

Ce este o oală sub presiune?

O oală sub presiune este un recipient care etanșează conținutul/ alimentele din interior și prin combinația creată de căldură și aburi fierbe alimentele mult mai rapid. Acesta prin sursa de încălzire pe care se află creează cantitate necesară de aburi și presiune eliminând surplusul prin supapă, astfel în interiorul vasului va fi un echilibru continuu.

De ce să cumpărați cea mai bună oală sub presiune?

Dacă până în momentul de față nu ați folosit o oală sub presiune probabil vreți să aflați care sunt avantajele care vile va aduce. Existe foarte multe avantaje oferite de aceste oale, în rândurile următoare voi enumera câteva dintre ele.

  • Timp – probabil acesta este principalul plus pe care îl oferă și anume că câștigați o mulțime de timp. Cea mai bună oală sub presiune poate reduce timpul de prepare al alimentelor chiar și cu până la 70%, astfel veți avea mai mult timp liber pe care îl puteți petrece practicând hobby-uri sau stând cu familia.
  • Economie de energie – acesta este un alt factor important deoarece cum timpul pentru a gătii este mai scurt automat veți folosii mai puțină energie, fie că vorbim de gaz sau curent electric.
  • Siguranță – un alt lucru oferit de oale sub presiune moderne este că acesta oferă siguranță fiind prevăzute cu o mulțime de sisteme de siguranță.
  • Viață mai sănătoasă – Modul în care oala sub presiune prepară alimentele nu numai că face ca valoarea nutritivă a acestora să scadă ba chiar o îmbunătățește. Astfel veți avea o viață mult mai sănătoasă.

Top 6 cele mai bune oale sub presiune

După prezentarea avantajelor de mai sus vă prezentăm și recomandările noastre în care e prezentă cea mai bună oală sub presiune. Dacă aveți probleme în alegerea modelului ideal vă recomandă să parcurgeți ghidul de cumpărături de mai jos în care explicăm caracteristicele pe care trebuie să le aibă o oală sub presiune bună.

1. Oală sub presiune Tefal secure 5 neo 8l

Cea mai bună oală sub presiune
  • 2 setări de temperatură pentru carne și legume;
  • 5 sisteme de siguranță;
  • Bază groasă din 3 straturi;
  • Compatibilă cu toate suprafețele de căldură;
  • Compatibilă cu mașina de spălat;

Pro

  • Închidere ușoară;
  • Aburul iese ușor;
  • Ușor de întreținut;

Contra

  • Garnitura se uzează și trebuie schimbată;

Această oală a fost concepută în așa fel încât siguranța utilizării să fie principalul factor. Are două programe de gătit, unul fiind pentru legume și celălalt pentru carne și pește. Rezultatul pe care îl oferă este alimente gătit sănătos și rapid. Oala are 5 sisteme de siguranță și anume:  închidere de siguranță, sistem de blocare automată, supapă pentru controlul presiunii, valva de siguranță si garnitura.

Are un sistem de glisare pentru a închide și deschide capacul oalei și o bază groasă compusă din 3 straturi care este compatibilă cu toate sursele de căldură. Este compatibilă cu mașina de spălat vase dar poate fi curățată foarte ușor și în chiuvetă. Are și coș de gătit la abur care păstrează vitaminele și gustul delicios al alimentelor. Acesta este modelul care nouă ne-a plăcut mult și o considerăm cea mai bună oală sub presiune.

2. Oală electrică sub presiune Tefal

oală electrică sub presiune
  • Capacitate 6 litri;
  • Timer;
  • Start întârziat;
  • Sistem de siguranță;
  • 25 de programe;
  • Panou de comandă digital;

Pro

  • Raport preț – calitate foarte bun;
  • Foarte economică;
  • Curățare ușoară;

Contra

  • Cablu scurt;

O oală sub presiune ce funcționează independent de o plită, tot ce aveți nevoie este o priză alimentată de curent electric. Acest model a fost gândit și conceput special pentru a reduce timpul petrecut în bucătărie, iar programele automate puteți gătii o mulțime de preparate. Puteți găti orice preparat în această oală sub presiune, iar ca bonus în interior coletului veți avea și o carte de rețete special concepută pentru această oală sub presiune.

Bolul sferic interior asigură o distribuție ideală a căldurii și astfel alimentele se vor gătii uniform. Oala beneficiază și de funcția Do It Yourself care vă permite să creați și să testați rețete proprii. Oala beneficiază și de funcția de pornire programată și păstrare la cald a preparatelor, ambele programe au o durată de până la 24 de ore. Capacul se închide etanș care oferă o siguranță sporită.

Pachetul are în compoziția sa: spatulă, coș pentru gătire la abur, bol si recipient pentru dozarea ingredientelor. Probabil e cea mai bună oală sub presiune electrică.

3. Oală sub presiune Delimano

oală sub presiune delimano
  • Ușor de folosit;
  • 5 sisteme de siguranță;
  • Mânere reci;
  • Compatibilă cu toate tipurile de plite;

Pro

  • Ușor de utilizat și de curățat;
  • Varietate mare de preparate ce pot fi făcute;
  • Preparare cu mai rapidă cu până la 70%;

Contra

  • Disponibil până la 6 litri;

Mâncare delicioasă gătită mai rapid cu până la 70%. Oala sub presiune Delimano este concepută special să gătească alimentele mult mai rapid păstrând vitaminele și nutrienții alimentelor. Oala este dotată cu 5 sisteme de de siguranță încorporate. Se manevrează ușor și accesul se face ușor prin îndepărtarea capacului.

Are o capacitate de 6 litri din care pot fi utilizați 5 litri în siguranță. Este ideală pentru o familie cu 4-5 membri. Este confecționată din oțel inoxidabil are o bază specială dezvoltată cu placă ALU integrată. Baza este din 3 straturi și are o retenție foarte bună a căldurii. Mânerele sunt tot timpul reci astfel vei putea manevra în siguranță oala sub presiunea Delimano. Este probabil cea mai bună oală sub presiune de la Delimano.

4. Oală sub presiune inox Tefal Clipso

Oală sub presiune inox Tefal Clipso
  • Capacitate de 7,5 litri;
  • Compatibilă cu toate sursele de căldură;
  • Din inox;
  • 5 sisteme de siguranță;

Pro

  • Ceas cu avertizare sonoră;
  • Presiunea mai ridicată decât la alte modele din aceiași categorie;
  • Raport preț – calitate foarte bun;

Contra

  • Garnitura de cauciuc trebuie schimbată anual;

Un model de oală sub presiune care este orientat către nevoile cumpărătorilor. De ce spunem asta? Ei bine acest model este realizat din oțel inoxidabil și are o garanție de 10 ani, este mai ușoară cu 30% decât majoritatea modelelor de pe piață și are o capacitate care e suficientă pentru a găti pentru întreaga familie.

Oala se deschide ușor cu o singură mână fără chinuială și bătăi de cap. Acesta are și un timer care se poate dovedi un real ajutor în bucătărie. Acesta pornește automat când este atinsă temperatura și presiunea optimă și vă anunță printr-un semnal sonor când e gata preparatul. Este de departe una din cele mai bune oale sub presiune.

5. Oală sub presiune Zilan 5 L

Oală sub presiune Zilan 5 L
  • Din inox;
  • Supapă de siguranță;
  • 3 straturi de bază;
  • Compatibilă cu toate sursele de căldură;

Pro

  • Design modern;
  • Ușoară;
  • Raport preț-calitate foarte bun;
  • Se curăță ușor;

Contra

  • Sistemul de închidere se manevrează greu;

O oală sub presiune care are un design modern, se curăță ușor și are un preț rezonabil. Oala este realizată din inox și o bază compusă din 3 straturi care are o retenție a căldurii foarte ridicată. Are două mânere ergonomice care fac manevrarea oalei foarte simplă și ușoară pentru orice utilizator.

Oala nu este dotată cu garnitură și poate fii folosită pe toate sursele de căldură inclusiv pe plitele cu inducție. Are o greutate aproximativă de 1,4 kg când este goală deci este destul de ușoară ceea ce face manevrarea ei foarte simplă. Este probabil cea mai bună oală sub presiune de la Zilan.

6. Oală sub presiune Bohmann 9 L

Oală sub presiune Bohmann 9 L
  • Din inox;
  • Capacitate de 9 litri;
  • Diametru de 26 de centimetri;
  • Mânere ergonomice;

Pro

  • Timp de fierbere mai mic;
  • Compatibilă cu mașina de spălat vase;
  • Ușor de manevrat;

Contra

  • Compatibilă doar cu sursele de căldură pe gaz;

O oală sub presiune simplă dar care lucrează foarte bine în bucătărie și care îți îndeplinește sarcinile și anume de a fierbe mult mai rapid alimentele și de a scurta timpul dumneavoastră petrecut în bucătărie. Oala este un model realizat din inox de cea mai înaltă calitate care rezistă timpului.

Mânerele ergonomice și greutatea fac ca oala să fie ușor de manevrat în bucătărie. Capacitatea sa de stocare mare permit prepararea felurilor de mâncare pentru un număr mare de persoane. Acest lucru o face cea mai bună oală sub presiune mare fiind ideală pentru familiile mari sau pentru gospodinele care au musafiri frecvent.

Vă plac deserturile? Dacă da citiți articolul în care vorbim despre cea mai bună tigaie pentru clatite și descoperiți topul realizat de noi.

Cum alegi cea mai bună oală sub presiune

Interesul pe care îl au oamenii legat de oalele sub presiune și să mănânce sănătos a făcut ca piața acestor oale să explodeze. Acest lucru face ca alegerea pentru cumpărători să fie tot mai dificilă așadar am pregătit acest ghid în care explicăm cum să alegi cea mai bună oală sub presiune și criteriile la care să fiți atent.

Cum alegi cea mai bună oală sub presiune

Tipologia oalei cu presiune

Deși când auzim de oale de presiune gândul zboară către o oală care are un capac sub presiune și șiueră atunci când conținutul fierbe. Presiunea ridicată creată de temperatura de peste 100 de grade Celsius fac ca alimentele să fiarbă și să devină fragede mult mai repede. Acesta este un avantaj în special la alimentele care fierb greu cum ar fi: puiul de țară sau fasolea.

Pe piață există și modele de oale sub presiune care sunt mai moderne și au o mulțime de funcții. Un exemplu bun ar fi chiar oala sub presiune Tefal Secure 5 Neo 8 l care pe lângă oale clasice are și sisteme de siguranță complexe. Astfel Presiunea creată în oală este mai ridicată decât în oalele clasice fiind una dintre cele mai bune oale sub presiune la momentul actual.

Cele mai apreciate modele de către utilizatori dar care sunt și cele mai scumpe sunt de tipul slow cookerelor. Acestea au mai multe programe de funcționare dar permit și crearea de programe personalizate adaptate la rețetele dumneavoastră proprii. Acestea reduc timpul petrecut în bucătărie până la minimul posibil și gătesc rețete complexe și mențin mâncărurile calde până ora la care vreți să le consumați.

Capacitatea oalei cu presiune

Atunci când când alegeți capacitatea oalei de presiune trebuie să vă puneți mai multe întrebări cum ar fi: Ce anume intenționez să gătesc în oală? Ce cantități voi gătii? Pentru câte persoane voi găti în oală? Odată știind răspunsul la aceste întrebări și dup ce veți citit ghidul mai mult ca sigur veți știi care e cea mai bună cu presiune pentru dumneavoastră.

Un lucru de care trebuie să țineți cont este faptul că aceste oale nu se vor umple la capacitatea maximă niciodată, această informație o veți găsi și cartea de instrucțiuni. De exemplu dacă gătiți doar pentru dumneavoastră sau pentru maxim două persoane o oală cu capacitate de 3-4 litri ar trebui să fie mai mult ca suficient.

Pentru o familie cu 3-4 membri o oală de aproximativ 6-7 litri ar trebui să fie suficient. Dar dacă o folosiți frecvent pentru găti pentru mai multe persoane cum ar fi musafirii sau gătiți cantități mari și le puneți în frigider sau în congelator atunci ar fi ideală o oală de 9 litri sau mai mare.

Mecanismele de siguranță

Noi considerăm că acest aspect este cel mai important. În aceste oale sub presiune există o combinație între temperatura crescută și aburi care creează o presiune foarte ridicată. Astfel aceste vase trebuie să fie prevăzute cu mecanisme de siguranță foarte complexe pentru a prevenii accidentele din bucătărie.

Oalele sub presiune trebuie să fie confecționate din inox de cea mai înaltă calitate și să fie de o grosime cât mai mare. Fundul trebuie să aibă multiple straturi care pe lângă siguranță contribuie și la o distribuție uniformă a căldurii în recipient. Astfel alimentele se vor prepara foarte bine și vor avea o coacere uniformă.

Astfel de oale trebuie să aibă și un echilibru care este dat de garniturile de calitate și supape sensibile la creșterea presiune. Aceste componente creează in interior un echilibru între temperatură și presiune care asigură că alimentele sunt preparate și că nu există vreun risc de explozie.

Durata de preparare a alimentelor

În manual de instrucțiuni a oalei sub presiune veți găsi valori orientative legate de durata de preparare a alimentelor. Este important să citești acest manual deoarece astfel vei ști timpul estimativ al preparării deoarece verificarea stadiului în care se află preparatul este dificil. Trebuie să opriți aragazul de căldură, să așteptați ca presiunea să scadă și abia după să verificați.

Acest proces necesită timp și energie care se pierde, pentru că dacă alimentele nu sunt fierte trebuie din nou puse la o sursă de căldură iar acest fapt consumă energie. La modele simple atingerea punctului de fierbere este semnalizată printr-un șuerat caracteristic. Și trebuie să vă uitați la ceas pentru a cronometra procesul. La modele mai noi veți găsi un timer care vă ajuta.

În timp ce la modele mai complexe și noi veți avea un display digital care vă indică toți parametri de care aveți nevoie. Acum că știți acest lucru bănuiesc că a-ți realizat că cea mai bună oală sub presiune este cea care vă indică tot ce aveți nevoie. Într-adevăr costă ceva mai mulți bani în general dar noi considerăm că merită din plin.

Rețete

Există o varietate mare de alimente și rețete ce pot fi preparate în oala sub presiune. Cea ce trebuie să știți despre oalele sub presiune simple este faptul în ele poți fierbe orice cum ar fi: carnea de vită, un pui întreg și chiar fasolea. Dar pentru a face o ciorbă de exemplu după fierberea alimentelor de durată lungă va trebui să renunțați la capac altfel legumele se vor storcii.

Oala sub presiune se folosește doar pentru alimentele cu durată mare de fierbere, alimentele fragile sau cele cu timp scurt de fierbere se vor storcii din cauza presiunii. Oalele sub presiune electrice sunt cunoscute ca fiind printre cele mai complexe modele.

Acestea au tot felul de programe pentru prepararea alimentelor și gama de produse ce pot fi preparate este mult mai diversificată. Aceasta nu mai este doar o oală sub presiune pentru că prepararea se poate face cap coadă. Aceasta este o întreagă instalație de gătit. De departe un model electric poate fi numit cea mai bună oală sub presiune.

Citiți articolul în care vorbim despre cea mai bună oală de fontă și descoperiți topul realizat de noi.

Concluzie – care e cea mai bună oală sub presiune ?

Sperăm că odată ce a-ți citit acest articol a-ți înțeles cât de utilă este oală sub presiune în casă, dar și că trebuie aleasă bine pentru a nu vă expune vreunui pericol. În opinia noastră cea mai bună oală sub presiune este Tefal secure 5 neo 8l. Acesta are un raport preț – calitate foarte bun, sisteme de siguranță complexe și își face treaba bine în bucătărie.

Întrebări frecvente

Cum se folosește oala sub presiune?

Oala sub presiune trebuie folosită exact după indicațiile din manualul de utilizarea, abaterea de la aceste instrucțiuni poate conduce spre rănirea dumneavoastră sau deteriorarea oalei sub presiune. Există câteva reguli mai generale care se aplică la toate modele în general, sau aproape la toate modele.

Este bine cunoscut faptul că majoritatea modelelor nu recomandă umplerea completă a oale sub presiune. În general oala trebuie umplută maxim pe 3 sferturi sau doar pe jumate la unele modele. Un alt sfat este că odată ce oala ajunge în punctul de fierbere pe plita aragazului veți avea focul la cea mai mică valoare.

Deși modele mai performante nu permit deschiderea oalei cât încă în ea se află presiune, noi recomandă ca nici măcar să nu încercați să faceți asta. Eliberarea presiunii împreună cu aburul care se află în oală pot conduce către niște arsuri și vă pot pune în pericol.

Care sunt timpi de fierbere în oala sub presiune?

Acest aspect variază de la modele la model și contează și varianta pe care o alegeți, dacă e cea mai bună oală sub presiune și cât de complexă e. Oricum timpul pe care îl petreceți în bucătărie este 25 – 50% mai scurt. Niște valori orientative sunt: supa de orez este gata in 6 – 8 minute, supa de găină e gata in 35 – 50 minute, carnea de vita fierbe in aproximativ o ora, pestele fierbe mai puțin de 10 minute. Țineți cont că acești timpi pot varia de la model la model.

Ce pot găti în oala sub presiune?

În aceste vase se pot găti aproape orice alimente de la carne la legume. Deși utilizatorii le cumpără în general pentru a economisii timp preparând în ele alimentele cu timp îndelungat de fierbere, cum ar fi fasolea sau carnea de vită de exemplu.

Nu uitați dacă aveți cea mai bună oală sub presiune în casă veți petrece mai puțin timp în bucătărie și veți avea mai mult timp liber pentru familie.

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.