Sfaturi și păreri

Cele mai bune ore de somn

cele mai bune ore de somn

Într-o lume „ideală”, ați avea luxul de a vă culca devreme, de a vă trezi devreme odihnit și pentru avea cele mai bune ore de somn pentru o zi productivă.

Dar unele angajamente, cum ar fi îndatoririle profesionale sau îngrijirea copiilor, pot face dificilă aderarea la filozofia „devreme la culcare, devreme la trezire”.

Există poate două aspecte importante de luat în considerare atunci când vine vorba de somn: cantitatea de somn pe care o dormiți și consecvența în timp.

Culcându-vă când este întuneric vă puteți asigura că vă odihniți suficient și, în același timp, vă este mai ușor să adormiți. De asemenea, este important să dormiți în mod regulat cantitatea potrivită de somn pentru a ajuta la prevenirea unor potențiale consecințe asupra sănătății.

Dacă sunteți în căutarea unor sfaturi pentru propriul program de somn, luați în considerare următoarele orientări pentru un somn ideal.

Cele mai bune ore de somn

În mod ideal, oamenii ar trebui să se culce mai devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții. Acest model se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea să constatați că sunteți mai somnoroși în mod natural după apusul soarelui.

Ora exactă depinde de momentul în care aveți tendința de a vă trezi dimineața. Un alt aspect de luat în considerare este cantitatea de somn de care aveți nevoie pe noapte.

Cum funcționează ritmul nostru circadian

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn și de trezire al creierului dumneavoastră. Este ca și cum ar fi ceasul nostru intern.

Toată lumea experimentează scăderi naturale ale vigilenței și o stare de veghe sporită în anumite momente dintr-o perioadă de 24 de ore. Este foarte probabil ca oamenii să fie cel mai somnoroși în două momente: între orele 13:00 și 15:00 și între 2:00 și 4:00 dimineața.

Cu cât calitatea somnului pe care îl aveți este mai bună, cu atât este mai puțin probabil să aveți o somnolență semnificativă în timpul zilei.

Ritmul circadian dictează, de asemenea, programul natural de culcare și de trezire de dimineață. Odată ce v-ați obișnuit să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, creierul dumneavoastră se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să vă treziți că vă culcați cu ușurință noaptea și vă treziți chiar înainte de ceasul deșteptător fără probleme.

Ritmul dvs. circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrați în ture neregulate sau dacă vă culcați la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De câte ore de somn ai nevoie?

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Iată o defalcare a cantității medii de somn pe care ar trebui să o dormiți în funcție de vârstă:

VârstăCantitatea de somn recomandată
0–3 luni14–17 ore în total
4-12 luni12–16 ore în total
1-2 ani11-14 ore în total
3-5 ani10–13 ore în total
9-12 ani9-12 ore în total
13-18 ani8-10 ore în total
18–60 de anicel puțin 7 ore pe noapte
61-64 de ani7-9 ore pe noapte
65 de ani și peste7-8 ore pe noapte

Efecte secundare ale somnului insuficient

Dacă vă confruntați cu somnolență în timpul zilei, este un semn că nu dormiți suficient noaptea. De asemenea, s-ar putea să aveți accidente, iritabilitate și uitare.

Faptul că nu dormiți suficient în mod regulat poate duce, de asemenea, la consecințe pe termen mai lung asupra sănătății. Acestea includ:

 • îmbolnăvire mai deasă
 • tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială)
 • diabet
 • boli de inimă
 • obezitate
 • depresie

Efecte secundare dacă dormi pre mult

În timp ce efectele secundare ale somnului insuficient au fost stabilite de mult timp, cercetătorii investighează acum consecințele asupra sănătății asociate cu pre mult somn.

S-ar putea să dormiți prea mult dacă aveți nevoie de mai mult de 8-9 ore de somn în mod regulat și, poate, că aveți nevoie de somn în plus față de această cantitate.

Dormitul prea mult poate duce la multe dintre aceleași efecte secundare ca și somnul prea puțin, inclusiv:

 • depresie
 • iritabilitate
 • probleme cardiovasculare

Cu toate acestea, astfel de efecte pot să nu fie întotdeauna atribuite faptului că dormi pre mult. Somnul în exces de care aveți nevoie ar putea fi, în schimb, un semn al unei afecțiuni de sănătate subiacente conexe.

Unele dintre posibilități includ:

 • anxietate
 • depresie
 • apnee de somn
 • boala Parkinson
 • diabet
 • boli de inimă
 • obezitate
 • tulburări tiroidiene
 • astm

Concluzie- care sunt cele mai bune ore de somn?

Cum am mai spus și în articol acest program poate fi diferit de la persoană la persoană. Ideal pentru un adult un program de somn ar fi de la ora 22:00 la ora 06:00. Pentru copii și adolescenți recomand un program de somn cu culcarea între orele 21:00 – 21:30 cu trezirea dimineața în jurul orei 07:00.

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.