Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Cele mai bune ore de somn

Într-o lumea ideală toate persoanele ar avea cele mai bune ore de somn în fiecare noapte pentru ca fiecare să se poate trezi odihnit și gata să aibă o zi productivă.

Unele angajamente pe care le avem în viața de zi cu zi cum ar fi îndatoririle profesionale sau îngrijirea copiilor pot face dificilă aderarea la filozofia „devreme la culcare, devreme la trezire”. Atunci când vorbim de cele mai bune ore de somn există 2 aspecte foarte importante și anume: cantitatea de somn pe care o dormiți și consecvența în timp.

Culcându-vă când este întuneric vă puteți asigura că vă odihniți suficient și, în același timp, vă este mai ușor să adormiți. De asemenea, este important să dormiți în mod regulat cantitatea potrivită de somn pentru a ajuta la prevenirea unor potențiale consecințe asupra sănătății.

Cele mai bune ore de somn

Pentru o viață sănătoasă și cât mai productivă în mod ideal ar fi ca oamenii să se culce devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții. Acest model de somn este întipărit în corpul uman deoarece e identic cu modelul de somn pe care îl are și soarele.

Probabil ați observat și dumneavoastră că uneori puteți fi somnoros în mod natural după ce apune soarele. Trebuie să știți că ora exactă de culcare trebuie influențată de ora la care vă treziți dimineața deoarece cantitatea de somn pe care o aveți în fiecare noapte este importantă.

Cum funcționează ritmul nostru circadian

Ritmul circadian este un termen care se referă la programul natural de somn și de trezire al creierului uman. Practic este ca un ceas natural, interior după care funcționăm. Este dovedit în decurs de 24 de ore toate persoanele experimentează scăderi naturale ale vigilenței.

Este foarte probabil ca oamenii să fie cel mai somnoroși în două perioade ale zilei, acestea fiind: între orele 13:00 și 15:00 și între 2:00 și 4:00 dimineața. Un lucru dovedit este că cu cât calitatea somnului în timpul nopții este mai ridicată cu atât e mai puțin probabil să apară o somnolență semnificativă în cursul zilei.

Ritmul circadian dictează, de asemenea, programul natural de culcare și de trezire de dimineață. Odată ce v-ați obișnuit să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, creierul dumneavoastră se adaptează la acest program și veți obține și cele mai bune ore de somn.

În cele din urmă, s-ar putea să vă treziți că vă culcați cu ușurință noaptea și vă treziți chiar înainte să sune ceasul deșteptător fără probleme. Ritmul dumneavoastră circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrați în ture neregulate sau dacă vă culcați la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De câte ore de somn am nevoie?

Numărul de ore pe care trebuie să-l doarmă o persoană diferă de la o categorie de vârstă la alta. Pentru a vă ajuta să vă organizați programul de somn am pregătit mai jos un tabel cu cantitatea de somn recomandată în funcție de vârstă.

VârstăCantitatea de somn recomandată
0–3 luni14–17 ore în total
4-12 luni12–16 ore în total
1-2 ani11-14 ore în total
3-5 ani10–13 ore în total
9-12 ani9-12 ore în total
13-18 ani8-10 ore în total
18–60 de anicel puțin 7 ore pe noapte
61-64 de ani7-9 ore pe noapte
65 de ani și peste7-8 ore pe noapte

Efecte secundare pentru prea puțin somn

Dacă vă confruntați cu somnolență în timpul zilei, este un semn că nu dormiți suficient noaptea. De asemenea, s-ar putea să aveți accidente, iritabilitate și uitare. Faptul că nu dormiți suficient în mod regulat poate duce, de asemenea, la consecințe pe termen mai lung asupra sănătății. Acestea includ:

 • îmbolnăvire mai deasă;
 • tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială);
 • diabet;
 • boli de inimă;
 • obezitate;
 • depresie;

Efecte secundare pentru prea mult somn

În timp ce efectele secundare ale somnului insuficient au fost stabilite de mult timp, cercetătorii investighează acum consecințele asupra sănătății asociate cu pre mult somn. Este considerat că dormiți prea mult dacă adormiți fără probleme și aveți nevoie de mai mult de 9-9 ore de somn p noapte (vorbim de o persoană adultă).

Dormitul prea mult poate duce la multe dintre aceleași efecte secundare ca și dormitul prea puțin, inclusiv:

 • depresie;
 • iritabilitate;
 • probleme cardiovasculare;

Cu toate acestea, astfel de efecte pot să nu fie întotdeauna atribuite faptului că dormiți pre mult. Somnul în exces de care aveți nevoie ar putea fi, în schimb, un semn al unei afecțiuni de sănătate subiacente conexe.

Unele dintre posibilități includ:

 • anxietate;
 • depresie;
 • apnee de somn;
 • boala Parkinson;
 • diabet;
 • boli de inimă;
 • obezitate;
 • tulburări tiroidiene;
 • astm;

Concluzie- care sunt cele mai bune ore de somn?

Cum am mai spus și în articol acest program poate fi diferit de la persoană la persoană. Ideal pentru un adult un program de somn ar fi de la ora 22:00 la ora 06:00. Pentru copii și adolescenți recomand un program de somn cu culcarea între orele 21:00 – 21:30 cu trezirea dimineața în jurul orei 07:00.

0 din 5 (0 voturi)
Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro. Responsabilitățile mele sunt analiza produselor recomandate pentru a le găsi pe cele mai bune și redactarea conținutului. Deoarece în anii anteriori am trecut printr-o mutare în propria casă, am fost nevoit să caut multe produse, cum ar fi electrocasnicele și mobilierul.

Acest proces mi-a permis să-mi dezvolt abilități pentru analiza corespunzătoare a produselor, în special a celor pentru casă și grădină. În plus, activez în domeniul marketingului din 2020, iar acest lucru contribuie enorm la abilitățile mele de analiză a produselor și de redactare a conținutului.

Artiole: 131