Sfaturi și păreri

Cu ce se curata arsura de pe tigai

Cu ce se curata arsura de pe tigai

Cu ce se curăță arsura de pe tigăi ? Se mai poate recupera o tigaie care a ars mâncarea? Ei bine da este posibil să curățați o tigaie arsă.

Cu ce se curata arsura de pe tigai ?

Deși poate vă îndoiți că suprafețele arse ale tigăilor preferate din bucătărie pot fi vreodată curățate complet, acest lucru nu numai că este posibil, dar poate fi făcut cu foarte puțină muncă intensivă de curățare. Iată 6 metode simple pentru cum să curățați o oală sau tigaie arsă astfel încât să arate ca nouă.

Curățarea ustensilelor de gătit înnegrite și arse nu trebuie să însemne o după-amiază obositoare de curățare riguroasă și muncă grea pentru brațe. Nu trebuie să însemne nici utilizarea de substanțe chimice dure și toxice. Probabil că dețineți deja tot ceea ce aveți nevoie pentru a salva oalele și tigăile arse de petele lăsate de arzătoarele încinse și de mâncarea carbonizată. Așa că, dacă și atunci când tehnica obișnuită de a lăsa la înmuiat și a aștepta eșuează, încercați una dintre aceste strategii testate și verificate pentru a readuce vasele de gătit arse la starea lor originală și strălucitoare

6 metode pentru a curăța arsura de pe tigăi

Curățarea unei oale arse poate părea dificilă, dar aceste metode sunt simple și eficiente. Fiecare dintre ele utilizează elemente pe care probabil le aveți deja la îndemână, inclusiv apă clocotită, oțet alb, detergent pentru mașina de spălat vase, bicarbonat de sodiu, etc. Citiți și articolul cu ce se curata aragazul din inox pentru a avea cea mai curată bucătărie.

1. Apă fiartă

Această tehnică de curățare presupune să vă întoarceți la sursa problemei adică aragazul. Mai întâi, umpleți tigaia sau oala în funcție de caz cu câțiva centimetri de apă suficient pentru a acoperi zona carbonizată. Fierbeți apa și lăsați-o să dea în clocot între 5 și 7 minute.

Apoi, luați tigaia de pe aragaz și lăsați-o deoparte să se răcească. Odată ce apa a revenit la temperatura camerei, vărsați-o. Dacă este necesar, folosiți o spatulă de plastic sau o lingură de lemn pentru a răzui cu grijă bucățile mari, acum înmuiate și arse, în coșul de gunoi.

În cele din urmă, presărați aproximativ 2 linguri de bicarbonat de sodiu în tigaia umedă și apoi frecați petele rămase cu un burete sau un tampon de curățat potrivit pentru vase de gătit. Ar trebui să constatați că reziduurile negre se îndepărtează mult mai ușor. În special în combinația puternică și abrazivă de pastă de bicarbonat.

2. Oțet

Dacă strategia cu apă clocotită descrisă mai sus nu a ajutat decât într-o oarecare măsură, apelați la mai multă putere, adică la oțet alb. Turnați părți egale de apă și oțet, în oală, cât să acoperiți complet zona carbonizată. Încă o dată, fierbeți-o timp de aproximativ 5 minute.

În plus față de căldură, aciditatea oțetului va ajuta la dezlipirea petelor încăpățânate lăsate de mâncarea arsă. Pe măsură ce fierbe, s-ar putea chiar să vedeți resturi înnegrite desprinzându-se de pe fundul și de pe pereții vasului. Repetați pașii: lăsați oala la înmuiat în timp ce lichidul se răcește, aruncați lichidul și frecați orice rest de murdărie arsă cu ajutorul unui burete sigur pentru vasele de gătit pe care le curățați.

3. Oțet și bicarbonat de sodiu

În cele mai extreme cazuri, încercați această metodă alternativă: Umpleți oala cu oțet suficient cât să acopere zona carbonizată (aici, oțetul nu este diluat cu apă), apoi aduceți la fierbeți oțetul. Reduceți ușor focul și lăsați să fiarbă pe aragaz timp de câteva minute. Luați tigaia de pe foc și lăsați oțetul să se răcească ușor.

Apoi, adăugați în oală aproximativ 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecul acestor două ingrediente va provoca o reacție de efervescență. (Indicație utilă: poate doriți să faceți această parte în chiuvetă pentru a nu face un dezastru în bucătărie). Odată ce efervescența s-a oprit, aruncați lichidul.

Apoi, frecați vasul cu o perie de vase sau cu un tampon de curățat potrivit pentru tipul de vas de gătit cu care lucrați. Dacă este necesar, mai adăugați puțin bicarbonat de sodiu și detergent de vase până când pata este complet îndepărtată.

4. Fierbeți lămâi

O altă metodă populară pentru a îndepărta resturile lipite de pe tigăile arse implică lămâie și apă. Similar cu acidul acetic din oțetul alb, acidul citric din lămâi ajută la descompunerea petelor de mâncare arse – dar fără mirosul înțepător. Metoda cu lămâie, mai degrabă, va curăța o tigaie arsă și va adăuga un miros răcoritor de citrice în bucătăria dumneavoastră. Este un câștig pentru ambele părți! Iată cum să procedați:

În primul rând, tăiați aproximativ două lămâi în sferturi sau felii groase și așezați-le pe fundul tigăii. Apoi, adăugați suficientă apă pentru a acoperi întreaga zonă pârjolită și fierbeți-o pe aragaz. Veți vedea particulele de mâncare arsă care se desprind de pe fundul tigăii în timp ce lămâia plutește.

După aproximativ 5 minute, scoateți oala de pe foc și lăsați-o la înmuiat în timp ce apa se răcește la temperatura camerei. Aruncați apa și bucățile de lămâie, iar apoi frecați ușor cu un burete moale orice murdărie rămasă.

5. Detergentul pentru mașina de spălat vase

Detergentul pentru mașina de spălat vase este o altă soluție eficientă pentru curățarea vaselor de gătit arse. Începeți prin a adăuga în oală o pastilă de detergent de mașină de spălat vase sau 1 lingură de detergent de mașină de spălat vase sub formă de pudră sau 1 linguriță de detergent de vase lichid. Apoi umpleți-o cu câțiva centimetri de apă fierbinte de la robinet; lăsați-o la înmuiat timp de cel puțin 30 de minute.

Apoi, folosiți o spatulă de plastic sau o lingură de lemn pentru a răzui ușor fundul tigăii, testând dacă bucățile de mâncare carbonizate se ridică ușor de la suprafață. Dacă da, turnați apa cu detergent și frecați reziduurile rămase. În caz contrar, dați un impuls, fierbând amestecul de apă și detergent pe aragaz timp de aproximativ 10 minute.

După ce ați luat vasul de pe foc și l-ați lăsat să se înmoaie în timp ce se răcește, aruncați lichidul și frecați orice murdărie rămasă. (Este important să rețineți că tipul de detergent pe care îl folosiți poate afecta succesul acestei metode).

6. Folie de aluminiu

Metoda cu folie de aluminiu pentru curățarea unei oale / tigăi arse este eficientă și ieftină, dar necesită un pic mai mult detergent de de vase decât tehnicile menționate anterior. De asemenea, vine cu o notă importantă de precauție: Nu folosiți metoda foliei de aluminiu pe tigăile antiaderente, deoarece va zgâria stratul de acoperire.

Începeți prin a adăuga suficientă apă caldă în oală pentru a acoperi zona carbonizată. (Este benefic să adăugați și o linguriță de detergent de vase și să o lăsați să se înmoaie timp de cel puțin 30 de minute). Apoi, încrețiți o foaie mică de folie de aluminiu într-o bilă. Folosiți bila de folie abrazivă pentru a freca oala până când reziduurile de mâncare arsă încăpățânată sunt îndepărtate. După ce ați terminat, aruncați dispozitivul de frecare metalic improvizat în coșul de reciclare.

Concluzie

După acest articol sper că ați înțeles că tigăile arse se pot curăța foarte ușor și că ați scăpat de întrebarea “cu ce se curata arsura de pe tigăi ?” Metodele prezentate de noi aici funcționează în 90% din cazuri, acest raport fiind făcut de cititorii noștri care ne-au oferit feedback după ce au citit acest articol. În cazurile în care nu funcționează pentru dumneavoastră atunci înseamnă că tigaia este distrusă din cauza mâncării arse complet. În acest caz este timpul faceți cumpărături să cumpărați cea mai buna tigaie care o găsiți în topul realizat de noi și care poate fi comandată online

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.