Abonarea ta nu a fost salvată. Te rugăm să încerci din nou!
Your subscription has been successful. Te-ai abonat la newsletter-ul nostru. Verifică emailul pentru vedea ghidul!

Iarna nu-i ca vara!

Află cum să combați apariția mucegaiului în căminul tău!

Completează formularul de mai jos și vei primi pe email un ghid detaliat cu informații relevante și de actualitate.

Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Află cum să scapi de mucegai pentru totdeauna

5
(1)

Indiferent de cât de multă curățenie facem în casă mucegaiului își poate face apariția și poate crea extrem de multe probleme oamenilor. Pe lângă că este foarte inestetic acesta poate duce la apariția unor serii foarte mari de probleme de sănătate.

În acest articol ne-am propus să vă prezentăm ce este mucegaiul, cauzele apariției, cum să scăpați de mucegai și cum să preveniți apariția acestuia în căminul dumneavoastră. Așadar citiți acest articol cu atenție și nu veți mai avea probleme cu mucegaiul.

Ce este mucegaiului?

Mucegaiul este o ciupercă care se formează și se răspândește pe diferite tipuri de materie organică umedă sau în descompunere. Există multe specii diferite de mucegai care se prezintă în multe culori diferite. Acestea se găsesc în interior, în exterior, în toate climatele și în toate anotimpurile anului.

Ce este mucegaiul?

În exterior, mucegaiul supraviețuiește folosind plantele și materia organică în descompunere ca sursă de nutriție, cum ar fi frunzele căzute. În interior, mucegaiul are nevoie de umiditate și de o sursă de carbon din materialele de construcție sau din conținutul clădirii pentru a se dezvolta.

Excesul de umiditate este în general cauza apariției mucegaiului în interior. Mucegaiul se reproduce prin eliberarea de spori minusculi care plutesc în aer până când aterizează în alte locații. Atunci când se depun pe suprafețe umede, sporii pot forma noi colonii de mucegai.

Temperaturile moderate și sursele de nutrienți disponibili fac ca majoritatea clădirilor pentru birouri să fie ideale pentru dezvoltarea mucegaiului. Mucegaiul întâlnit în clădirile cu birouri nu sunt un fenomen rar sau neobișnuit.

Este important să înțelegeți că niciun spațiu interior nu este complet lipsit de spori de mucegai – nici măcar o sală de operație chirurgicală. Mucegaiul este pretutindeni, ceea ce face ca expunerea noastră la mucegai să fie inevitabilă, fie că ne aflăm în interior sau în exterior, acasă sau la locul de muncă.

Tipuri de mucegai

Nimeni nu știe cu exactitate câte tipuri de mucegai există, dar experții estimează că ar putea exista aproximativ 300.000 de tipuri diferite sau chiar mai multe. Unele sunt mai susceptibile decât altele să apară în casă.

Tipuri de mucegai

Cele mai comune tipuri de mucegai sunt:

  • Alternaria -apare în locurile umede din interior, cum ar fi dușurile, sub chiuvetele sau la scurgeri.
  • Aspergillus -aceasta se dezvoltă adesea în interior, pe praf, pe produsele alimentare pulverulente și pe materialele de construcție, cum ar fi rigipsul;
  • Cladosporium -acesta poate apărea atât în zone reci, cât și în zone calde. Are tendința de a apărea pe țesături și pe suprafețele din lemn.
  • Penicillium -acesta tinde să se dezvolte pe materiale cu daune cauzate de apă. Are adesea un aspect albastru sau verde.

Mucegaiul are o varietate mare de forme și texturi. Poate fi alb, negru, galben, albastru sau verde și deseori arată ca o decolorare sau o pată pe o suprafață. De asemenea, poate avea un aspect catifelat, pufos sau aspru, în funcție de tipul de mucegai și de locul în care crește.

De apare mucegaiul în casă?

Cu cât mai multe persoane locuiesc într-o casă, cu atât este mai probabil ca mucegaiul să se dezvolte în interiorul acesteia. Acest lucru se datorează faptului că eliberăm o mulțime de umiditate în aer atunci când respirăm.

De apare mucegaiul în casă

Atunci când facem dușuri lungi și fierbinți, gătim cu vase neacoperite pe foc, uscăm hainele pe o frânghie de rufe în interior sau folosim umidificatoare, producem umiditate care permite de mucegaiului să se dezvolte.

Depozitarea lemnelor de foc umede, udarea multor plante și depozitarea multor legume, cum ar fi cartofii și dovleceii, probabil pot duce la apariția problemelor legate de mucegai.

Sporii de mucegai sunt peste tot, atât în interior, cât și în exterior, dar nu sunt vizibili cu ochiul liber.

Sporii pot intra în casă:

  • Prin aer – pot intra prin ferestrele deschise, ușă sau prin sistemele de ventilație.
  • Prin atașarea pe obiecte sau persoane: –vehiculele care transportă mucegaiul pot fi hainele, pantofii și animalele de companie.

Mucegaiul va înflori numai dacă sporii aterizează într-un loc în care are condițiile ideale pentru a se dezvolta, cum ar fi umiditatea și un aport de nutrienți adecvați. Dacă mediul este nepotrivit pentru spori, aceștia nu se dezvoltă de obicei și nu cauzează probleme.

Locurile în care apare adesea mucegaiul sunt:

  • Zonele în care au avut loc scurgeri și inundații;
  • Ferestrele unde se acumulează condens;
  • Locuri în care aerul nu circulă, de exemplu, în spatele unui dulap;

Materialele celulozice umede sunt cele care favorizează cel mai mult dezvoltarea mucegaiului. Ca de exemplu:

  • Produsele din hârtie, inclusiv tapetul;
  • Cartonul;
  • Rigipsul;
  • Produsele din lemn;
  • Materiale izolatoare;
  • Tapițerie și alte țesături;

Apariția mucegaiului este de obicei vizibilă și produce adesea un miros specific de mucegai. Aceasta poate deteriora obiectele de uz casnic și poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății persoanelor care locuiesc în casa respectivă.

Cum scapi de mucegai?

Eu vă recomand ca atunci când începeți să lucrați contra sau în apropierea mucegaiului să folosiți echipament de protecție. Echipamentele care pot ajuta la reducerea expunerii la minimum la mucegai sunt:

  • Mănuși de cauciuc;
  • Ochelari de protecție pentru ochi;
  • Îmbrăcăminte exterioară (mâneci lungi și pantaloni lungi) care poate fi îndepărtată cu ușurință în zona de lucru și spălată sau aruncată;

După ce v-ați echipat începeți să eliminați mucegaiul din casă. Acest proces este posibil să fie făcut cu soluții create în casă sau cu o soluție profesională.

Cum scapi de mucegai

Soluția făcută în casă pentru a scăpa de mucegai

  • Curățați suprafețele;
  • Frecați toate suprafețele mucegăite folosind o perie tare, apă caldă și un săpun sau un detergent care NU conține amoniac.
  • Colectați lichidul folosit cu un aspirator umed/uscat, un mop sau un burete.
  • Clătiți zona cu apă curată și uscați-o bine.
  • Dezinfectați suprafețele.
  • După ce ați curățat zona afectată conform descrierii de mai sus, ștergeți din nou peretele, tavanul sau podeaua folosind un amestec de înălbitor lichid de uz casnic cu clor și apă.

Dacă curățați o suprafață mică, noi vă recomandăm să folosiți 5 căni de apă amestecată cu jumătate de cană de înălbitor. Dacă curățați o zonă mare, folosiți o găleată de 5 litri de apă și adăugați 0,5 litri de înălbitor.

Asigurați-vă că respectați toate instrucțiunile și avertismentele de pe eticheta înălbitorului. Nu amestecați niciodată înălbitorul cu amoniac, se vor produce vapori toxici!

Asigurați-vă că deschideți ferestrele atunci când folosiți înălbitorul, astfel încât să aveți aer proaspăt pentru a respira și înălbitorul să nu vă irite plămânii. Manipulați întotdeauna înălbitorul cu prudență.

Soluție profesională contra mucegaiului

Prin soluție profesională ne referim la un produs gata preparat ce poate fi cumpărat de la un magazin. Acestea în general sunt ieftine și nu sunt toxice și cele mai bune produse au efect imediat. Recomandarea noastră este Spray-ul antimucegai Bison.

Spray antimucegai Bison

Recomandăm acest produs deoarece acum ceva timp unul dintre colegi a avut și probleme cu mucegaiul, iar acest produs l-a ajutat extrem de mult.

Tot ce trebuie să faceți este să pulverizați pe suprafața pe care vreți s-o curați, iar în 10 minute deja veți vedea cum se curătă zona respectivă.

Cum previi apariția mucegaiului?

Păstrați-vă casa cât mai uscată posibil

Reparați imediat scurgerile din acoperiș și din instalațiile sanitare. Asigurați-vă că terenul din jurul fundației casei dumneavoastră nu este înclinat spre casă, astfel încât subsolulul să fie mai puțin predispus la inundații.

Folosiți un dezumidificator

Dacă în subsolul casei sau în diferite camere este umiditate ridicată vă recomand să folosiți un dezumidificator care este capabil să elimine excesul de umiditate din casă. Ce mai trebuie să știți că dacă aveți un aparat de aer condiționat acest pe măsură ce răcește aerul din casă va elimina și excesul de umiditate.

Vă recomand ca atunci când folosiți un dezumidificator de aer sau un aparat de aer condiționat să țineți ferestrele închise. Vă întrebați de ce? Ei bine există șanse ca afară să fie un nivel ridicat de umiditate și astfel aceste electrocasnice vor lucra continuu fără să ofere rezultate performante.

Dacă sunteți în căutarea unui dezumidificator de aer aruncați o privire peste articolul de mai jos unde vorbesc despre cel mai bun dezumidificator de aer și ofer și sfaturi pentru a face o achiziție bună.

Nu izolați subsolul decât dacă este foarte uscat

Nu izolați pereții subsolului cu izolație și plăci de rigips decât dacă subsolul este foarte uscat. De asemenea, evitați să puneți un covor de la perete la perete pe podeaua subsolului. Dacă podeaua subsolului este din beton, puteți să o vopsiți înainte să puneți covoare deoarece vopseaua nu permite infiltrarea umidității.

Cum scapi de mucegai? – concluzie

Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor și că ați reușit să descoperiți în el informații relevante. Dacă v-a plăcut articolul și mai aveți prieteni care trebuie să afle aceste lucruri despre mucegai atunci le puteți trimite link-ul acestui articol.

A fost util acest articol?

Oferă o notă!

Nota 5 / 5. Numărul de voturi 1

Articolul nu are niciun vot, fi prima persoană care votează