Abonarea ta nu a fost salvată. Te rugăm să încerci din nou!
Your subscription has been successful. Te-ai abonat la newsletter-ul nostru. Verifică emailul pentru vedea ghidul!
Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.
Poate fi destul de îngrijorător să observați că fereastra uscătorului dumneavoastră de rufe este acoperită de condens sau că există umezeală pe suprafețele din jurul aparatului. Dar acest lucru nu este neapărat un semn că există ceva grav în neregulă cu aparatul dumneavoastră. De fapt, de multe ori există o explicație foarte simplă a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru și este cu siguranță posibil să preveniți apariția din nou a acestei probleme fără a fi nevoie să apelați la un reparator.
Condensul apare în situația în care aerul cald și umed se întâlnește cu o suprafață sau cu un alt aer care nu este la fel de cald. Deoarece aerul mai cald nu poate reține umiditatea în astfel de condiții, umiditatea este transmisă către suprafața sau aerul mai rece. Acest lucru determină apariția condensului, care este urmat, de obicei, de apariția mucegaiului. Cauza numărul unu a faptului că un uscător de rufe produce prea multă umiditate și creează condens este lipsa de ventilație. Există o serie de motive pentru care ventilația ar putea fi inadecvată.
Ar putea fi ceva la fel de simplu ca și faptul că nu există suficient spațiu de ventilație în jurul aparatului. La fel ca un laptop care se încălzește atunci când este așezat în poala unei persoane, și un uscător de rufe cu tambur se va încălzi atunci când nu are spațiu pentru a ventila căldura. Mai frecvent, problemele de ventilație apar fie din cauza amplasării necorespunzătoare a uscătorului cu tambur, când sistemul de evacuare are o obstrucție sau dacă sistemul de evacuare a fost instalat necorespunzător.
În ceea ce privește amplasarea, dacă uscătorul de rufe este ascuns într-un dulap, atunci va fi o problemă. Deoarece căldura nu are unde să iasă, aceasta rămâne blocată în spațiul închis – ceea ce determină formarea excesului de umiditate și a condensului. În mod similar, dacă mediul înconjurător este prea rece – cum ar fi un garaj – atunci acest lucru va provoca, de asemenea, formarea condensului din cauza ciocnirii aerului cald cu cel rece.
Prima problemă poate fi rezolvată fie prin mutarea uscătorului de rufe într-o locație nouă, fie prin asigurarea unei ventilații suficiente în timpul funcționării acestuia. Acest lucru ar putea fi ceva la fel de simplu ca și ținerea ușii dulapului deschisă. Pentru cea de-a doua problemă (și chiar și pentru prima problemă), instalarea unui ventilator poate ajuta la captarea acestui aer mai cald și la evacuarea lui printr-o gură de aerisire.
O problemă care va necesita lucrări suplimentare este atunci când există o obstrucție în sistemul de evacuare sau dacă există o acumulare de scame în filtru. În cazul primei probleme, aceasta poate cauza o acumulare de umiditate în conductă, care se poate revărsa în uscătorul cu tambur. Merită să vă curățați sistemul de evacuare la fiecare doi ani pentru a evita apariția acestei probleme.
Ghidul sau manualul de utilizare al mașinii dvs. va conține instrucțiuni despre cum să faceți acest lucru pentru modelul dvs. Alternativ, puteți cumpăra un kit de curățare de la un magazin pentru sistemul de evacuare. În ceea ce privește problema scamei, asigurați-vă doar că goliți filtrul de scame după fiecare ciclu. Scamele nu numai că pot capta umezeala, dar se pot depune în sistemul de evacuare – cauzând o obstrucție în sistemul de evacuare.
În cele din urmă, dacă uscătorul de rufe nu a fost instalat corespunzător sau dacă au fost folosite materiale incorecte, acest lucru poate cauza probleme. De exemplu, dacă o conductă de evacuare este făcută din plastic, atunci aceasta poate întâmpina mai multe probleme de umiditate decât dacă ar fi fost făcută din metal. Materialele plastice se pot amesteca cu scamele pentru a crea și mai multă obstrucție.
Acest lucru poate necesita schimbarea completă a conductei cu o conductă realizată din metale. Dacă conducta nu este dreaptă, acest lucru poate cauza, de asemenea, probleme de circulație a aerului. Acest lucru se întâmplă adesea dacă conducta se îndoaie și crește probabilitatea unei obstrucții. Dacă conducta nu poate fi dreaptă, atunci trebuie să fie susținută corespunzător.
Ventilația poate fi, de asemenea, o problemă în cazul în care conducta este prea lungă, deoarece înseamnă că căldura are nevoie de prea mult timp pentru a ieși din sistemul de evacuare, ceea ce determină creșterea temperaturii și creează condițiile necesare pentru a crea exces de umiditate și condens.