Sfaturi și păreri

Îngrijirea gazonului

ingrijirea gazonului

Odată ce ți-ai amenajat curtea ta cu un strat de gazon sau un alt spațiu îngrijirea gazonului ar trebui să fie parte din viața ta, cel puțin dacă vrei să te bucuri de el mult timp. Îngrijirea corectă a lui se poate face în niște pași simpli care îi vei găsi în rândurile ce urmează.

1. Îndepărtează buruienile și vegetația pe care nu o dorești

Aceste vegetații pot bloca creșterea gazonului deoarece pot bloca aerul și substanțele nutritive care trebuie să ajungă la rădăcina gazonului.

Buruieni

Acestea pot apărea oriunde, deoarece există atât de multe moduri în care pot fi aduse în grădină. De păsări care zboară deasupra, animale de companie și alte animale care călătoresc prin iarbă sau chiar de către oameni pe îmbrăcăminte și încălțăminte.

Buruienile de gazon pot crește fie ca capete de semințe, fie ca flori, cu o mare varietate de tipuri care sunt comune în peluze.

Cea mai ușoară opțiune este să scoți toată buruiana, inclusiv rădăcinile. Acest lucru se poate face manual sau folosind un instrument, totuși, dacă există o cantitate mare, încercați să pulverizați buruienile direct cu un erbicid cu toxicitate redusă .

Paie

Acesta este un strat de materie organică care se poate acumula între frunze și sol, constând din frunze moarte, iarbă și tulpini de rădăcină. Acumularea creează un blocaj, împiedicând umezeala și nutrienții esențiali să pătrundă în sol până la rădăcini.

Aceste zone sunt ușor de identificat, deoarece solul însuși va avea o senzație spongioasă, iar lipsa de substanțe nutritive va cauza pete moarte pe gazon.

Cea mai bună soluție pentru a îndepărta paiul este cu un proces numit scarificare, care este procesul de greblare și îndepărtare a mulciului din gazon. Există o varietate de instrumente disponibile, inclusiv un scarificator de gazon, care te vor ajuta cu acest proces.

Mușchi

Mușchii sunt plante care nu înfloresc, care pot cauza cele mai grave probleme gazonului. Ei prosperă în zone cu exces de umiditate, umbră și gazon de calitate scăzută.

Dacă este lăsat fără a fi tratat, nivelul mușchiului va crește, reducând capacitatea ierburilor de a crește. Condițiile inițiale care îi permit dezvoltarea acestuia includ:

  • Umbră
  • Argila în sol
  • Drenaj slab
  • Cantități mari de paie
  • Secetă

Pentru a elimina mușchiul, trebuie identificată și redusă cauza problemei. Poate fi apoi monitorizată această zonă și întreținută.


2. Îmbunătățiți drenajul

Peluzele cu un drenaj slab devin deseori umplute cu apă. Acest lucru poate duce la alte complicații pentru sănătatea gazonului, dacă drenajul nu este îmbunătățit.

Cele mai frecvente două cauze ale acumulării de apă sunt capacitatea solurilor de a absorbi apa și amenajarea grădinii.

Permeabilitatea solului

Nivelurile ridicate de argilă din sol, zonele groase de paie, compactarea solului și straturile de rădăcini pot contribui la prevenirea absorbției apei.

În funcție de amploarea problemei, aerarea poate îmbunătăți fluxul de apă și aer pentru a reduce acumularea apei la suprafață.

Alternativ, schimbarea naturii solului poate ajuta la obținerea nivelurilor de drenaj dorite. Acest lucru se poate face fie folosind plante adecvate pentru tipul de sol existent, fie ajustând treptat solul cu materiale organice.

Topografia grădinii

Forma grădinii ar trebui să alunge în mod natural apa cu o pantă superficială și plană. Orice înclinare poate permite apei să se adune într-un singur loc, ceea ce poate deteriora gazonului. Este important să încercați să preveniți apariția apei în exces în grădina.

Atunci când se întâmplă, montarea jgheaburilor și canalelor de scurgere pentru a îndepărta precipitațiile în exces de pe gazon, adăugarea unei selecții de plante umede care prosperă în apă sau remodelarea zonei și ajustarea gradientului sunt modalități eficiente de a îmbunătăți drenajul.


3. Aerează

Acest proces permite o mai bună penetrare a aerului și a apei în zona rădăcinii ierbii, ceea ce este esențial pentru a obține nutrienții potriviți pentru a crește. Este o modalitate bună de a gestiona gazonul afectat de secetă.

Aerarea se realizează prin crearea unor găuri mici în sol la anumite intervale și adâncimi și se poate face folosind o furculiță de grădină sau unelte și mașini special create.

Pentru majoritatea grădinilor, acest lucru va trebui făcut doar o dată la câțiva ani. Petele mici de gazon pot fi, de asemenea, tratate individual, dacă este necesar.


4. Suprasămânare

Suprașamanțarea întinerește peluzele obosite și uzate acoperind întregul spațiu cu cantități mari de semințe amestecate cu îngrășământ . Aceasta umple zonele deteriorate îmbunătățind în același timp culoarea și reducând șansele de invazii de buruieni și mușchi.

Înainte ca semințele să poată fi aplicate, gazonul va trebui aerat, cosit și bine udat. Odată însămânțate, peluza va trebui menținută umedă pentru a încuraja germinarea și va trebui adăugat un pansament superior pentru a proteja semințele și pentru a oferi hrană. Acest lucru poate fi efectuat anual pentru a menține un gazon sănătos.


5. Tunderea gazonului

Când tunzi gazonul este bine să îndepărtezi doar o treime din lungimea ierbii. Cât de des trebuie să tunzi gazonul depinde de perioada anului și de condițiile meteorologice actuale.

Când vremea este mai rece, în special în timpul înghețului nu va trebui să tunzi iarba. Tunsul ierbii vara devine frecvent odată cu vremea mai caldă, iar iarba va începe să crească mai repede.

Evită tunderea când solul sau iarba sunt umede, deoarece acest lucru poate provoca daune gazonului și poate crea o creștere nesănătoasă în viitor. Dacă ai o mașină de tuns iarba cu o rolă, direcția de tundere va trebui alternată de fiecare dată.


6. Hrănirea și udarea

Există o varietate de furaje pentru iarbă și îngrășăminte disponibile la majoritatea magazinelor de grădinărit. Tipul necesar va depinde de solul și vremea existente în locația ta. Cele mai multe dintre acestea vor avea instrucțiuni recomandate pentru aplicare, deci este mai bine să urmezi instrucțiunile lor pentru produs.

În general, se recomandă tratarea de două ori pe an, o dată în primăvară cu hrană pentru gazon bogată în azot și o dată în toamnă cu un îngrășământ cu niveluri ridicate de fosfat și potasiu .

Pe lângă hrănire, udarea este esențială pentru toate peluzele. Un gazon lipsit de apă va începe să-și schimbe culoarea, ceea ce va face ca iarba să-și piardă din vitalitate.

Cantitatea și frecvența udării vor depinde din nou de tipul de sol și de condițiile meteorologice din locația ta. Cel mai bine este să uzi gazonul la începutul zilei la temperaturi mai reci pentru a obține rezultate mai bune.

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.