Sfaturi și păreri

Plantarea viței de vie – când și cum se efectuează?

plantarea viței de vie primăvara si toamna

Vița de vie are la noi o tradiție veche de câteva mii de ani, struguri fiind folosiți în multe industrii ca cea alimentara sau medicala. Dacă locuiești la țară sau ai o cultura de vie acest articol despre plantarea vitei de vie îți va fi de foarte mare ajutor.

Ce ai nevoie pentru a îngriji via corespunzător

Înainte de a știi cum se plantează via consider că e necesar să-ți spun și ce ai nevoie și cum să îngrijești via. Asta pentru a te putea bucura de recolta acestora.

Primăvara se efectuează curățarea acestora cu o foarfecă de curățat via și legarea viei pentru ca lăstarii să poate crește sănătoși și să fie foarte productivi.

Următoarea etapă este curățarea culturii care se efectuează ceva mai târziu, acest lucru se face pentru a scăpa de buruienile care ar sufoca via dacă nu ar fi eliminate.

Acum foarte mult pe vremea bunicilor acest lucru se făcea manual cu o sapa dar acum pentru acest proces se poate erbicida cu o pompa de stropit fie electrica fie manuala.

După care vine etapa mult așteptată și anume culesul viei care trebuie făcută cu grija pentru a nu deteriora via sau zdrobi strugurii, asta dacă nu îi folosești pentru a face vin.

Cum se plantează vița de vie?

Plantarea vitei de vie este un proces riguros și începe întotdeauna cu pregătirea terenului. Pentru început se va curăța suprafața de vegetație lemnoasă cum ar fi arborii, arbuștii etc.

Urmează nivelarea terenului după care urmează fertilizarea terenului. Noi recomandăm ca acest proces să fie făcut cu gunoi de grajd acesta fiind cel mai sănătos pentru sol.

Următorul pas este pichetarea terenului care consta în trasarea rândurilor și calcularea distanței dintre acestea și distanța dintre butuci.

Distanța minima pe care o recomandăm între rânduri este de 1,5 metri, iar între butuci o distanță minimă de 1 metru. Acest lucru va face să evitați situația când butucii se sufocă unul pe altul și astfel veți avea o cultură de vie sănătoasă și roditoare.

Pentru plantarea viței vie se vor folosii gropi cu un diametru minim de 40 de centimetri și o adâncime minima de 60 de centimetri.

Este necesar ca gropile să fie adânci pentru ca via iubește solul aerat. Acest sol se găsește la minim 50 de centimetri adâncime.

Urmează plantarea propriu zisă care consta în băgarea butașilor în gropi și fixarea lor cu niște haragi. Fixarea lor este importantă pentru ca acest lucru asigură creșterea lor dreaptă.

Iar ultima etapă este udarea acestora. Pentru udarea acestora unde noi recomandăm 10 litri de apă pentru fiecare butuc.

Sursa foto: agro.basf.ro

Cand se planteaza vita de vie?

Plantarea viței de vie se poate efectua în doua sezoane diferite ale anului, acestea sunt primăvara și toamna. Natura a fost atentă cu noi și ne-a oferit această posibilitate pentru a ne putea bucura de struguri. Aceștia dovedesc prin faptul că pot fi plantați în 2 sezoane diferite ale anului ca sunt foarte puternici.

Totuși pentru plantarea vitei de vie primăvara și toamna exista câteva caracteristici care fac diferența. Hai să le descoperi în rândurile ce urmează.

Plantarea viței de vie primăvara

Butașii viței de vie se pot planta primăvara în lunile martie – aprilie când deja afara există o temperatura constantă de 8-10 grade celsius.

Înainte de a planta butașii trebuie să te asiguri că solul este uscat și că vremea afara sa stabilizat. Butașii fiind sensibili dacă vor expuși instabilității au șanse ca ei să nu se prindă.

Plantarea viței de vie toamna

Fiind crescut la țară și familia mea având cultura de vie pe care o întrețineau și o culegeau. Știu de la bunici că este mai indicat ca plantarea viței de vie sa se facă toamna.

De ce spun ei asta? Argumentul lor este pentru că via își poate cicatriza mai ușor eventuale râni create în timpul plantarii.

Un al doilea argument este intrarea mai ușoară în vegetație și întărirea mai rapida a rădăcinilor primăvara după trecerea iernii

Concluzie – când se plantează via?

După cum ai înțeles din acest articol via se poate planta atât primăvara cât și toamna, acest lucru rămâne la latitudinea ta.

Recomandarea mea la fel ca a bunicilor mei este ca aceasta să se efectueze toamna, dar nu e nimic greșit în a fi făcută și primăvara.

Tu ce curiozități legate de plantarea viței de vie ai?

author-avatar

Despre Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului Gotof.ro care a fost creat din pasiunea mea pentru scris și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Ajutorul meu și echipei Gotof constă în analiza produselor și selecționarea celor care sunt mai bune, scrierea de recenzii complete despre acestea alături de ghiduri de cumpărături online.