Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.
Află care este temperatura optimă în casă
Vă întrebați care este temperatura optimă în casă? Ei bine citiți acest articol și veți afla care este temperatura ideală pentru corpul uman.
Temperatura optimă în casă
Determinarea temperaturilor ideale din camerele din casa dumneavoastră poate fi dificilă. Nevoia de a echilibra confortul diferiților membri ai familiei și chiar a animalelor de companie poate face decizia cu privire la modul de gestionare a temperaturii ambientale să fie dificilă.
Pe lângă temperatură trebuie să luați în considerare și costul de menținere a temperaturii ideale în casă, precum și impactul pe care îl are asupra nivelului umidității
Însă trebuie să înțelegeți că nivelul de confort termic resimțit este foarte important. Este un lucru normal ca membrii care locuiesc în aceiași casă să aibă preferințe diferite când vorbim de temperatura ambientală.
Nivelul de confort pe care îl experimentați dumneavoastră la temperatura de 20º Celsius va fi probabil diferit de nivelul experimentat de alte persoane. Temperatura ambientală a camerei poate fi afectată de factori precum umiditatea aerului, îmbrăcămintea purtată și nivelul de activitate fizică.
Toate acestea pot afecta confortul termic al unei persoane și prin urmare pot apărea diferențe când vorbim de temperatura ideală din casă. Umiditatea aerului are un impact deosebit; cu cât umiditatea este mai mare, cu atât temperatura camerei trebuie să fie mai mică și invers.
De ce este important să menținem temperatura recomandată în casă?
Atingerea temperaturii potrivite în casă este crucială din mai multe motive. Confortul fizic ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare casă. De exemplu dacă un dormitorul este prea călduros veți ajunge să aveți un somn neliniștit, plus că există șansa să adormiți greu.
Dacă aveți probleme seara în a adormi citiți articolul cum să adormi mai repede și descoperiți cele 9 sfaturi oferite de noi.
Dacă în casă este prea cald vă poate fi afectată capacitatea de concentrare, dar în același timp dacă este prea frig ar putea crește riscul aparițiilor de răceli obișnuite sau chiar apariția atacurilor de cord și a pneumoniei.
De asemenea, temperaturile scăzute pot crește riscul de dezvoltare a sporilor de mucegai care pot crea probleme respiratorii. Dacă aveți probleme cu mucegaiul dați click și aflați cum să scăpați de mucegai.
Temperatura optimă în casă în funcție de anotimp
Temperatura ambientală poate diferii de la cameră la cameră și despre asta vorbim puțin mai jos. Însă temperatura optimă iarna este diferită de cea de vară. Plus că pașii pentru a menține temperatura optimă în casă sunt diferiți în fiecare anotimp.
Temperatura optimă în casă iarna
Din cauza vremii reci de afară în timpul iernii este destul de dificilă menținerea temperaturii în jurul valorii de 22 °C care este valoare recomandată în casă. De ce spunem asta? Ei bine casa sau apartamentul trebuie aerisite zilnic.
În timpul în care se realizează aerisirea temperatura ambientală scade, iar acest lucru duce la creșterea costurilor energetice. Acest lucru este datorat faptului că centrala termică sau sursa de căldură folosită trebuie să funcționeze la capacitate maximă.
Dacă acum citind asta vă trece prin cap să săriți peste aerisirea locuinței pentru a face economie vă spunem că acest lucru este o idee proastă. Vă întrebați de ce? Ei bine dacă locuința nu este aerisită se va crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor și a bacteriilor.
Plus nivelul de umiditate va crește ceea ce va duce la un confort termic scăzut. Astfel trebuie să știți că aerisirea casei este vitală indiferent dacă afară este frig.
Temperatura optimă în casă vara
Vara cea mai mare provocare pentru dumneavoastră va fi de cele mai multe ori scăderea temperaturilor până la 20-22 °C, aceasta fiind o temperatură recomandată în casă în sezonul cald (exceptând dormitorul unde sunt alte reguli despre care vorbim mai jos).
Dimineața vă recomandăm să deschideți ferestrele și să aerisiți minim o oră zilnic pentru a menține umiditatea aerului scăzută și pentru a beneficia de aer curat și de un confort termic sporit.
Dacă locuiți într-o zonă foarte călduroasă, iar vara pe timpul zilei temperatura din casă este mult mai sus față de temperatura optimă, vă sugerăm să achiziționați un aparat de aer condiționat care să vă ajute să mențineți temperatura mult mai scăzută pe timp de zi.
Temperatura optimă în casă în funcție de cameră
Am spus mai sus că valorile care însumează temperatura optimă sunt în jurul valorilor cuprinse între 20 și 22°C însă trebuie să țineți cont că aceasta este o temperatură medie recomandată.
Aceasta poate diferii de la cameră la cameră. În rândurile următoare vă vom spune sunt cele mai bune temperaturi în funcție de cameră.
- Sufrageria – temperatura optimă din living ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius deoarece aceasta sunt camerele unde oameni petrec marea parte din zi. Acest sfat se aplică inclusiv la birouri și dacă aveți un birou amenajat acasă deoarece această temperatură vă va ajuta să vă concentrați la maxim când lucrați.
- Baia – aceasta este camera în care va fi cel mai cald din casă, de ce spunem asta? Ei bine experții recomandă ca în baie să fie o temperatura cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius pentru a evita ca membrii familiei să se îmbolnăvească după ce se spală.
- Dormitorul – Dormitoarele din casele oamenilor pe timpul nopții trebuie să fie relativ mai răcoroase față de restul camerelor având o temperatură optimă pentru somn de cuprinsă între 17 și 19 grade Celsius. Acest lucru este datorat faptului că temperatura corpului uman scade în timpul orelor dormite, iar o temperatură prea ridicată nu vă va lasă să aveți un un somn odihnitor.
- Alte camere – orice alte spații precum holurile în care oamenii petrec puțin timp ar trebui să fie mai răcoroase pe timp de iarnă și mai calde pe timp de vară pentru a nu a avea consum de energie inutil pentru răcirea sau încălzirea camerelor respective.
Cum să păstrați temperatura ideală în casă
Dacă vă doriți să reușiți să păstrați în mod constant temperatura optimă în locuință la costuri cât mai mici ar trebui să luați în considerare:
- Izolarea casei – această acțiune este foarte benefică și trebuie văzută ca o investiție pe termen lung. Aceasta vă va ajuta să economisiți sume semnificative de bani indiferent de anotimp.
- Aerisirea camerelor – această acțiune este utilă în special în sezonul cald. Pentru a răcori casa pe timp de vară se recomandă deschiderea ferestrelor dimineața cât afară este răcoare.
- Menținerea un nivel optim de umiditate – chiar dacă reușiți să mențineți temperatura recomandată în casă un nivel prea ridicat sau prea scăzut de umiditate va crea disconfort. Alegeți să investiți într-un umidificator de cameră sau într-un dezumidificator de cameră în funcție de nevoi
Rezumat articol
În încheiere am decis să prezentăm un scurt rezumat al acestui articol pentru ca dumneavoastră să știți ideile de bază ale acestui articol.
- Temperatura ideală a camerei este diferită pentru fiecare persoană și se modifică în funcție de umiditatea aerului, de îmbrăcămintea purtată și de nivelul de activitate fizică.
- Vă recomandăm să urmăriți o temperatură medie a camerei de 20-22°C, dormitorul fiind puțin mai rece și baia puțin mai caldă.
- Investiți într-un termostat digital pentru a urmări și gestiona mai bine temperatura casei pe care o aveți, asta dacă nu cumva aveți deja unul.
Întrebări frecvente
Care e temperatura optimă în timpul somnului?
După cum am spus și mai sus noi recomandăm ca în timpul somnului în dormitor să setați o temperatură cuprinsă între 17 și 19 grade Celsius pentru a beneficia de un confort sporit în timpul somnului.
Care este temperatura optimă în casă pentru bebeluși sau copii mici?
Având în vedere vârsta lor mică, organismul copiilor mici și a bebelușilor nu este capabil să-și regleze foarte bine propria temperatură. Deci prin urmare este foarte important ca dumneavoastră să-i creați temperatura ambientală ideală pentru a menține copilul sănătos și camera confortabilă.
Temperatura ideală pentru ca un copil să doarmă confortabil este între 18,3-21,1 °C, ceea ce înseamnă că este puțin mai mare decât temperatura care este recomandată dormitorului destinat adulților sau adolescenților.
Ce temperatură ambientală este recomandată pentru persoanele în vârstă?
Persoanele care sunt trecute de 65 de ani sunt cele mai expuse riscului apariției de complicații cauzate de temperaturile scăzute. Însă pentru persoanele în vârstă se recomandă o temperatură ambientală asemănătoare cu cea pentru adulți, în schimb față de adulții mai tineri este recomandat să evitați expunerea la curentul cauzat de geamuri deschise.
Care este temperatura optimă în casă pentru animalele de companie?
Există mulți factori care influențează temperatura ideală din ambient pentru animalul dumneavoastră de companie. Printre factori se numără: Mărime, greutatea, vârsta, starea de sănătate, dacă poartă sau nu haine, rasa, etc. Însă majoritatea animalelor de companie se simt bine într-un ambient cu o temperatură cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius.
Tot ce putem să vă oferim sunt sfaturi generale și vă recomandăm ca vara să mențineți temperatura sub 26 de grade Celsius iar iarna să fie peste 18 grade Celsius. Dacă vă doriți date exacte vă recomandăm să consultați un doctor veterinar cunoscător al rasei și tipului de animal de companie pe care îl aveți.