Abonarea ta nu a fost salvată. Te rugăm să încerci din nou!
Your subscription has been successful. Te-ai abonat la newsletter-ul nostru. Verifică emailul pentru vedea ghidul!

Iarna nu-i ca vara!

Află cum să combați apariția mucegaiului în căminul tău!

Completează formularul de mai jos și vei primi pe email un ghid detaliat cu informații relevante și de actualitate.

Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Când și cum se efectuează plantarea viței de vie

5
(1)

Via are o tradiție veche de probabil câteva mii de ani strugurii fiind folosiți în multe industrii ca cea alimentare sau medicală. Dacă până acum nu ați mai efectuat o operațiunile pentru plantarea viței de vie veți afla tot ce aveți nevoie de aici din acest articol.

Ce ai nevoie pentru a îngriji via corespunzător

Pentru a avea o cultură de viță de vie sănătoasă este necesar ca aceasta să fie îngrijită corespunzător, iar din acest motiv am decis să vă prezentăm ce ustensile aveți nevoie pentru a îngrijii via și în ce constă procesul de îngrijire.

Primăvara se efectuează curățarea viei cu o foarfecă de vie pentru a face loc noilor lăstari să crească. După care via trebuie legată pentru ca aceasta să poate crește într-un mod foarte sănătos și productiv.

Cel mai bun aparat de legat via

Dacă vreți să nu aveți bătaie de cap cu legatul viței de vie vă recomandăm să cumpărați un aparat de legat via care vă va crește productivitate foarte mult. Apăsați butonul de mai jos pentru a ajunge la articolul unde vorbim despre aceste dispozitive.

Următoarea etapă constă în curățarea viei care se efectuează după ce încep să apară buruienile în culturi. Această etapă o puteți face cu un erbicid eficient, cu o sapă în mod manual sau cu o motosapă.

Dacă alegeți varianta de erbicidat vă recomandăm să vă cumpărați o pompă de stropit electrică pentru a automatiza puțin procesul și pentru ca dumneavoastră să munciți fizic mai puțin. Iar ultima etapă dar și cea mai așteptată este culesul viei, dar și acest proces trebuie făcut cu grijă dacă aveți nevoie de struguri intacți nu zdrobiți sau loviți.

Cum se plantează vița de vie?

Din punctul nostru de vedere plantarea viței de vie este un proces riguros și care trebuie respectat cu strictețe pentru a avea succes. Totul începe cu pregătirea terenului care începe cu curățarea suprafeței de vegetație lemnoasă cum ar fi arborii, arbuștii, etc.

După care următorul pas este nivelarea terenului fiind urmat de procesul de fertilizare al suprafeței. Noi recomandăm ca fertilizarea terenului să fie făcută cu cu gunoi de grajd acesta fiind cel mai sănătos mod de fertilizare pentru sol.

Următorul pas este pichetarea terenului care consta în trasarea rândurilor și calcularea distanței dintre acestea și distanța dintre butuci. Distanța minimă recomandate între rânduri este de 1,5 metri, iar între butuci este recomandată o distanță minimă de 1 metru.

Acest lucra va face să evitați situațiile neplăcute în care butucii se sufocă unul pe altul, iar acest lucru este important pentru o cultură de vie sănătoasă. Pentru plantarea viței este necesară săparea unor gropi de minim 40 de centimetri diametru și o adâncime de minim 60 de centimetri.

Adâncimea de 60 de centimetri poate părea cam mare dar este necesară deoarece la adâncimea aia solul este mai aerat, iar via iubește tipul acesta de sol. Următoarea etapă este plantarea propriu zisă care se rezumă la băgarea butașilor în groapă și fixarea lor haragi.

Fixarea lor cu haragi este importantă deoarece acest lucru va asigura creșterea dreaptă a butucilor. După plantare urmează ultima etapă care este udarea. Pentru udarea corespunzătoare a acestora după plantarea este recomandat să puneți cam 10 litri de apă la fiecare butaș plantat.

blank
Sursa foto: agro.basf.ro

Când se plantează vița de vie?

Plantarea viței de vie se poate efectua în doua sezoane diferite ale anului, acestea sunt primăvara și toamna. Natura a fost atentă cu noi și ne-a oferit această posibilitate pentru a ne putea bucura de struguri.

Prin faptul că via poate fi plantată atât primăvara cât și toamna dovedește că este plantă puternică. Totuși există diferențe între plantarea viței de vie primăvara și plantarea viței de vie toamna. Vreți să știți care sunt astea? Citiți rândurile următoare.

Plantarea viței de vie primăvara

Plantarea viței de vie primăvara trebuie realizată în lunile martie-aprilie când afară există deja o temperatură constantă de 8-10 grade Celsius. Înainte să plantați butașii trebuie să vă asigurați că solul este uscat și că vremea este stabilă în perioada următoare. Butașii sunt foarte sensibil și dacă sunt expuși temperaturilor instabile riscați ca aceștia să nu se prindă și să se usuce.

Plantarea viței de vie toamna

Specialiștii din domeniu spun că plantare corespunzătoare a viei se face toamna. De ce spun ei asta? Argumentul lor este pentru că via își poate cicatriza mai ușor eventuale râni create în timpul plantarii. Un al doilea argument este intrarea mai ușoară în vegetație și întărirea mai rapida a rădăcinilor primăvara după trecerea iernii

Concluzie – când se plantează via?

În încheierea articolului sperăm că acest articol v-a fost de ajutor și că ați descoperit informații valoroase pentru dumneavoastră. După cum ați văzut plantarea viței de vie se poate face atât primăvara cât și toamna și alegerea sezonului când o faceți este a dumneavoastră. Recomandarea noastră la fel ca specialiștilor din domeniu este să o faceți toamna.

A fost util acest articol?

Oferă o notă!

Nota 5 / 5. Numărul de voturi 1

Articolul nu are niciun vot, fi prima persoană care votează