Abonarea ta nu a fost salvată. Te rugăm să încerci din nou!
Your subscription has been successful. Te-ai abonat la newsletter-ul nostru. Verifică emailul pentru vedea ghidul!

Iarna nu-i ca vara!

Află cum să combați apariția mucegaiului în căminul tău!

Completează formularul de mai jos și vei primi pe email un ghid detaliat cu informații relevante și de actualitate.

Gotof.ro este susținut de cititorii săi! Când cumpărați prin linkurile de pe site este posibil să primim un comision. Citiți mai multe despre noi.

Cum să ai un somn odihnitor noapte de noapte

0
(0)

Lipsa unui somn odihnitor noaptea nu permite ca corpul să se odihnească complet, iar acest lucru te vor face irascibil pe tot parcursul zilei și foarte greu de suportat. Somnul este una din necesitățile importante ale corpului fiind la fel de important ca alimentați și consumul lichidelor. Dacă calitatea somnului este una scăzută în timp pot apărea probleme legate de sănătate fizică dar și psihică.

4 sfaturi pentru a obține un somn odihnitor noapte de noapte

Dacă și dumneavoastră sunteți una dintre persoanele care au probleme cu somnul atunci trebuie să știți că vă aflați în locul potrivit. Spun asta deoarece în acest articol am pregăti 4 sfaturi ce pot fi puse fără prea multe bătăi de cap în aplicare și care vă vor ajuta să dormiți mai bine. Dacă vi se pare dificil să puneți toate sfaturile în aplicare atunci trebuie să știți că dacă veți pune măcar 3-4 sfaturi se vor vedea îmbunătățiri în calitatea somnului.

1. Amenajați-vă dormitorul cât mai corespunzător

Primul lucru pe care îl puteți face este este să amenajați dormitorul cât mai corespunzător. Dea lungul timpului am observat că acest lucru este lăsat de către oameni mai la urmă sau de multe ori este ignorat fără ca ei să știe că acest aspect este responsabil de lipsa unui somn odihnitor noapte de noapte.

Patul

Patul din dormitor este unul foarte important deoarece pe suprafața lui vă petreceți în jur 8-10 ore din, deci este foarte important ca acesta să fie amenajat confortabil. Pentru a beneficia de un somn odihnitor noaptea este necesar să aveți cea mai bună pernă, lenjerie de pat curată și lipsită de bacterii și cea mai buna saltea care este probabil unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea somnului.

care e cea mai bună saltea ortopedică pentru durerile de spate

Dacă dimineața aveți de dureri de spate sau articulare este posibil să aveți nevoie de o saltea ortopedică. Dacă vreți să vedeți topul saltelelor ortopedice realizat de noi apăsați butonul de mai jos.

Luminozitatea

Sursele de lumină sunt cele care pot perturba somnul sau să vă facă să vă treziți dimineață obosit și cu dureri musculare sau osoase. Înainte de culcare cu jumătate de oră evitați expunerea ochilor la lumina telefoanelor, laptop-urilor sau la lumina televizoarelor.

Pentru a beneficia de un somn odihnitor puteți încerca să citiți o carte de exemplu în loc să stați să priviți televizorul. În privința luminozități indicat ar fi ca în dormitor pe timpul nopții să nu există nici o sursă de lumină cum ar fi o veioză sau chiar lustră în funcțiune.

Zgomotul

Dormitorul unei case trebuie să fie ca o oază de liniște, deci în această cameră ar trebui să fie cât mai multă liniște, în special pe timpul nopții. Indicat ar fi ca dormitorul să fie izolat din punct de vedere fonic și să nu existe niciun obiect în interiorul lui care să perturbe liniștea din interior.

Temperatura

Pentru ca corpul uman să se poate cufunda într-un somn profund și odihnitor are nevoie de temperaturi optime care nu ar trebui să fie nici prea ridicate, dar nici prea scăzute. Temperatura optimă în dormitor pe timpul nopții este cuprinsă între 18 și 20 de grade Celsius.

2. Alimentația

Alimentația zilnică este un factor care influențează direct calitatea somnului. Recomandarea noastră este să încercați să evitați consumul alimentelor care se digeră greu cum ar fi cele bogate în proteine, în special înainte de culcare. Pe parcursul zilei este indicat să evitați consumul excesiv al alimentelor bogate în carbohidrați și al zahărului.

Un al lucru care vi-l recomandăm este să evitați consumul cafelei în exces pe parcursul zilei, iar seara și la orele târzii să evitați complet consumul băuturilor ce conțin cofeină. Este adevărat că cofeina are beneficiile ei și ajută la oxigenarea crierului, dar consumul în exces poate crea efecte negative în timp asupra corpului dumneavoastră, iar seara nu va face altceva decât să vă mențină creierul în priză când acesta ar trebui să se odihnească.

3. Crearea unei rutine

Crearea unui rutine sănătoase pentru corp poate mări calitatea somnului într-un mod considerabil! Este adevărat, obiceiurile sănătoase sunt foarte greu de însușit însă dacă veți încerca să le însușiți treptat veți vedea rezultate foarte plăcute asupra corpului dumneavoastră.

Ora cinei

Dacă vreți să vă obțineți un somn odihnitor noapte de noapte este foarte important să vă obișnuiți să luați cina cu 3 ore înainte de culcare. Dacă veți ține cont de sfatul de mai sus în care vă spunem să evitați la cină alimentele care se digeră greu atunci 3 ore îi va suficient corpului dumneavoastră ca acesta să digere mâncare și să se poate odihni corespunzător pe timpul nopți.

Faceți sport seara

Sportul practicat seara poate contribui la un somn odihnitor. De exemplu alergatul seara pe lângă faptul că vă ajută să dormiți mai bine dar vă vor ajuta să și adormiți mai repede. Dacă vremea de afară e urâtă, afară e frig din cauza iernii și nu aveți un abonament la o sală și acasă nu aveți o bandă de alergat sau o bicicleta de fitness acasă atunci puteți încerca să faceți câteva excreții în casă.

Atenție!! Sportul de seară este important să fie făcut cu minim 2 ore înainte de culcare pentru ca corpul să aibă timp să-și regleze ritmul cardiac înainte de a adormi.

Eliminarea tensiunilor înainte de culcare

Ați avut o zi grea și stresant? Ei bine dacă nu scăpați de stresul și tensiunile acumulate în timpul zilei creierul și corpul nu se vor putea odihni pe parcursul nopții și vă veți trezi obosit dimineața. Încercați să practicați un hobby care vă bine dispune înainte de culcare și veți avea parte de un somn odihnitor.

Crearea unui program de somn

Este foarte important pentru o rutină sănătoasă să aveți și un program de somn bine definit. Corpul uman pentru a se odinii are nevoie în medie de 7-9 ore de somn. Deci hotărâți-vă asupra unui orar în care să decideți care sunt cele mai bune ore de somn pentru dumneavoastră și încercați să-l respectați inclusiv în weekend.

4. Evitați alcoolul si țigările la ore târzii

Dacă sunteți o persoană care fumează și/sau consumă alcool dacă vreți să aveți parte de un somn odihnitor este indicat să evitați consumul acestora cu minim 2 ore înainte de culcare. Alcoolul cât și fumatul predispune corpul la consumul ridicat de lichide în timpul nopții ceea ce înseamnă că vă veți trezi des.

Beneficiile unui somn odihnitor

Pentru a vă oferi motivația necesară să aplicați sfaturile de mai sus am decis să vă prezentăm și 4 benefici pe care le veți primi odată cu căpătare unui somn odihnitor.

Mai multă energie

Dormind într-un mod corespunzător corpul se reface peste noapte în totalitate și se încarcă cu suficientă energie. Această energie vă vor face mai capabil și vă vor ajuta să vă îndepliniți toate sarcinile zilnic într-un mod mul mai rapid și mult mai precis.

Previne depresia și anxietatea

Un corp odihnit nu oferă doar mai multă sănătate fizică ci oferă și sănătate psihică. Aceste beneficii se obțin pe termen lung dar noi considerăm că merită. Rețineți că un corp odihnit poate să facă față într-un mod mult mai ușor depresiei și anxietății.

Îmbunătățește apetitul sexual și fertilitatea

Anumite studii efectuate de către cercetători au arătat că femeile și bărbații care dorm mai puțin par mai puțin interesați de sex. Un alt efect negativ al lipsei somnului și a odihnei corespunzătoare este fertilitate scăzută, acest lucru este datorat lipsei secreției de hormoni.

Stimulează imunitatea

Un corp odihnit este un corp puternic! Somnul corespunzător stimulează imunitate și o face mult mai puternică. Acest lucru înseamnă că veți face față bolilor și virușilor într-un mod mai ușor și poate chiar fără pastile.

Dacă sfaturile prezentate mai sus nu au nici un efect asupra dumneavoastră și nu vă îmbunătățesc somnul este recomandat să mergeți la medic. El va fi capabil să vă pună un diagnostic corect și să vă ofere ofere un tratament corespunzător.

A fost util acest articol?

Oferă o notă!

Nota 0 / 5. Numărul de voturi 0

Articolul nu are niciun vot, fi prima persoană care votează